Heves esőzés okoz gondokat több német tartományban

Európa

Közlekedési fennakadásokat, károkat és egyre fokozódó árvízveszélyt okoz Németország több tartományában a rendkívül csapadékos időjárás, amely az országos meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint szerdáig eltarthat.

A legsúlyosabb helyzet Bajorországban, Baden-Württembergben, Hessen tartomány keleti és Türingia nyugati részén alakult ki. Ebben a térségen az Axel nevű viharfront elvonulásáig akár négyzetméterenként 80 milliméter csapadék hullhat, ami megközelíti a májusban megszokott egész havi átlagot.

A hétfőn kezdődött heves esőzés miatt számos településen víz alá kerültek utak, vasúti vágányok és pincék. Vízátfolyás miatt lezárták a többi között az ország közepét kelet-nyugati irányban átszelő A4-es autópálya egy szakaszát a hesseni Herleshausen és a türingiai Gerstungen között, egy szintén türingiai településen, Plaue-ban pedig szinte folyóvá változtak az utcák a hirtelen jött nagy eső miatt. Az Alsó-Szászország tartományi Helmstedtben kiürítettek egy kórházat, mert egy eldugult eresz nem vezette el az esőt, és az egyre magasabb vízoszlop nyomása alatt beszakadt a tetőszerkezet egy része.

A vihar az ország északi és északkeleti részén is gondokat okozott, Berlinben hétfőn több mint 180 helyszínre riasztották a tűzoltókat egy rövid, de rendkívül heves, a fővárosra négyzetméterenként 20 milliméter csapadékot zúdító zivatar után, Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban pedig villámcsapás miatt tűz ütött ki két nádfedeles házban.

Árvíz leginkább az Alpok térségében és Bajorország keleti részén fenyeget, ahol a hóolvadás miatt eleve magas a folyók vízállása. A Bayerischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaság keddi jelentése szerint a szakemberek azzal számolnak, hogy a Dunán a Regensburg térségében fekvő Kelheimnél kedden már a legmagasabb, négyes fokozatú árvízvédelmi készültséget kell elrendelni.

A DWD előjelzése szerint az esőzés csak szerdán nap közben hagy alább, és a viharfront csütörtökre vonul el Németország fölül.