Pénzügyi szakértő: nagy hatása lesz a készpénzforgalom visszaszorításában az azonnali banki utalásnak

Gazdaság

Nagyon nagy hatása lesz a készpénzforgalom visszaszorításában, ha elindul az azonnali banki utalás – vélekedett Trencsán Erika vezető pénzügyi szakértő az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

A tízmillió forintos utalási limit elég magas ahhoz, hogy a lakossági utalásokat fedezze – tette hozzá.
Elmondta: az elmúlt években nagy mértékben felhalmozódott a készpénzállomány, és ez nagyon költséges a gazdaságnak. Ugyanakkor megjegyezte: korábban sokat segített a Magyar Állampapír Plusz bevezetése is, hogy a megtakarításokban visszaszoruljon a készpénzállomány.

Március 2-án indul az azonnali utalás rendszere. A szakértő elmondta: az utalásnak eddig is volt, ezután is lesz költsége, de pluszköltséggel nem jár majd az azonnali utalás.

Másik fontos újdonság a banki szolgáltatásokban a másodlagos azonosító megjelenése. Így már nem fontos ismerni a bankszámlaszámot az utaláshoz, elegendő lesz egy adóazonosító, egy e-mailcím vagy egy mobiltelefonszám. Ezt viszont rögzíteni kell a banki rendszerben. Most az indulásnál ez jellemzően ingyenes szolgáltatás, de úgy látszik a hirdetményekben, hogy lehetnek bankok, amelyek később ezért pénzt kérnek majd – közölte Trencsán Erika.