Fejsze

Baltával verte agyon, majd felgyújtotta a feleségét Debrecenben – 25 év múlva szabadulhat

Helyi hírek Ország

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2017 szeptemberében P. Lajos vádlottat bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, kapcsolati erőszak és személyi szabadság megsértésének bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott enyhítésért fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2016 januárjában baltával megölte, majd felgyújtotta feleségét
Debrecenben. A vádlott nehezen tolerálta felesége enyhe szellemi fogyatékosságát. Kezdetben – mondvacsinált indokokkal – csak a sértettet bántalmazta, később kisfiát is. A megfélemlített, visszahúzódó asszony feljelentést soha nem tett. A két gyermeküket végül a nagyszülők és a nagynéni nevelték. Lányuk csak 2015-ben vette fel anyjával a kapcsolatot, titokban mobiltelefont vett neki és együtt próbáltak kiutat találni a testi-lelki terrorból. A
sértett fontolgatni kezdte a válást is. 2015 második felében a férj többször is súlyosan bántalmazta az asszonyt, ezért a bíróság 30 napra távoltartó végzést rendelt el.

A vádlottat felbőszítette a helyzet, kisemmizett mártírnak állította be magát és az ismerősöknek hangsúlyozta, hogy a gyermekei csak vádaskodnak.

Egy szomszédtól kért átmeneti szállást, ahonnan folyamatosan szemmel tartotta
feleségét. 2015 decemberében átmászott a kerítésen, bement a házba, és feleségét erőszakkal Derecskére citálta. A rokonoknak azt akarta demonstrálni, hogy szeretik egymást, minden egyéb híresztelés hazugság. A rokonok azonban látták az asszonyon tükröződő félelmet, aki csak tétován állt ott, leszegett fejjel.

A sértettnek végül sikerült felhívnia a lányát, aki a vádlott fenyegetése ellenére hazavitte. Innentől kezdve éjjel-nappal egy szomszéd vigyázott rá, a férj ellen pedig újabb 30 napra távoltartást rendeltek el.

A vádlott nem akart belenyugodni a helyzetbe. Egyik barátjának mondta is, hogyha nem úgy alakulnak a dolgok, akkor megöli a feleségét, a házat felgyújtja, ő pedig öngyilkos lesz. 2016.
januárjában a vádlott ruhaneműket és műszereket akart elhozni, amikor meglátta, hogy az asszony a kapuban áll. A rá vigyázó családi barát éppen röviddel azelőtt, rövid időre távozott. Az asszony a műszereket nem találta, így behívta a vádlottat, aki hamar felmérte, hogy felesége egyedül van. Számon kérte rajta a szerinte hiányzó szerszámokat, majd puszta kézzel nekiesett. A sértett az ágyra zuhant, a vádlott ekkor a kazánházból egy baltát hozott be és feleségét két alkalommal, nagy erővel fejen vágta. Az asszony azonnal meghalt.

A férfi ekkor a lakásban talált hivatalos iratokkal befedte a testét, meggyújtotta, majd a fáskamrában megpróbálta felakasztani magát. A huzalok azonban elszakadtak, így kezeire vezetéket tekert és azokat a konnektorba dugta.

Áramütést szenvedett, de nem halt meg. Nem sokkal később a sértett lánya, majd a szomszéd is próbált bejutni a házba, ahová végül a rendőrök és a tűzoltók segítségével tudtak bemenni. Első nyilvános ülés.