Kivilágítatlan lovaskocsi miatt történt baleset, a segítségnyújtás is elmaradt

Helyi hírek

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon.
Az állati erővel vont jármű hajtására jogosító vezetői engedéllyel rendelkező I.r. vádlott 2016. augusztus 27. napján az esti órákban hajtotta lovaskocsiját Hajdúdorog felől Hajdúnánás irányába.

A járműnek két utasa volt, II.r. rendű vádlott és annak házastársa. Az éjszakai látási viszonyok mellett közlekedő kocsi nem volt szabályszerűen kivilágítva, fényvisszaverő prizmái is nagyrészt takarásban voltak.

Szemből haladva egy személyautó éppen egy másik járművet előzött, amikor vezetője észlelte, hogy a másik jármű hirtelen lehúzódott a jobb oldali útpadka felé. A mintegy 80-90 km/h sebességgel előzést végző jármű vezetője ekkor látta meg a vele szemben haladó lovaskocsit. A frontális ütközés elkerülése érdekében autóját vészfékezés közben balra húzta, de elveszítette uralmát a jármű vezetése felett.

Az autó az út melletti kerékpárútra sodródott, majd oldalára borult.
A balesetet észlelték a lovaskocsi utasai, I.r. vádlott megállt a kocsival és II.r. vádlott gyalogosan elindult a baleset irányába. Mivel látta, hogy más már megállt a jármű mellett, ezért 86 méter távolságból visszafordult és a kocsira szállt. Pedig a II. r. vádlott kórházban dolgozik felnőtt szakápolóként, feladata a veszélyhelyzetek felismerése és az elsősegélynyújtás.

I.r. vádlott ezután tovább indult a fogattal anélkül, hogy meggyőződött volna, hogy a balesetben megsérültek-e és segítségnyújtásra szorulnak-e. Egy arra közlekedő gépjármű vezetője állította meg, a férfi ezt követőenhajtott vissza a baleset helyszínére.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség az I.r. vádlottal szemben segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette, míg II.r. vádlottal szemben segítségnyújtás elmulasztásának a segítségnyújtásra egyébként is köteles által elkövetett bűntette miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. Vádiratában mindkét vádlott vonatkozásában pénzbüntetés kiszabását indítványozta.