Mulasztás okozta a rakodó halálát

Helyi hírek Ország

A Hajdúböszörményi Járásbíróság 2018. május 8-án bűnösnek mondta ki halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében N. I. vádlottat. Ezért őt 1 év fogházbüntetéssel sújtotta, másfél év próbaidőre felfüggesztve és kötelezte a csaknem félmilliós bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért fellebbezett, az ügyészség tudomásul vette.

A bíróság a bizonyítási eljárást lefolytatva ítéleti tényállásban megállapította: N.I. hosszabb ideje mezőgazdasági őstermelőként tevékenykedett. Két társával együtt 2016. november 12-én, Hajdúböszörményhez közeli tanyáján a szemeskukorica berakodásához láttak hozzá. A munkálatokat a vádlott felügyelte és irányította. N.I. a kukoricával megpakolt mezőgazdasági vontatóval és a pótkocsival a gazdasági épület mellé állt. Mivel esett az eső, N.I. úgy döntött, hogy a szemes kukoricát nem a betonra terített fekete ponyvára borítják, hanem a pótkocsi oldalán lévő ún. síbereken keresztül engedik le. A két síber – kitároló ablak – azonban beragadt, ezért N.I. vágott egy hozzávetőleg 15×20 centiméteres nyílást. A flexszel kivágott síberen keresztül a kukorica közvetlenül a nyílás alá helyezett talicskába ömlött.

Amikor a pótkocsiban lévő kukorica már nem folyt ki, N. I. kétszer is megemelte a platót, egészen addig, amíg a kukorica újra meg nem indult. A pótkocsi oldalfalát azonban továbbra sem nyitotta meg. Amikor a kukorica újra ömleni kezdett, N.I. a billentést abbahagyta, kiszállt a mezőgazdasági vontatóból, odament a pótkocsihoz és síberen át eresztette a kukoricát a talicskába. A takarmányt a sértett és társa hordták be az épületbe. A harmadik billentés során azonban a rakomány nem mozdult, körülbelül 8-10 mázsa kukorica feltapadt a plató bal felső sarkába. Az egyik férfi éppen szólni akart a vádlottnak, hogy ne billentsen tovább, amikor a pótkocsi platójának dőlésszöge és a rajta felhalmozott szemeskukorica olyan kritikus szintet ért el, hogy a takarmány a plató zárt oldalának zuhant. A nagy tömegű kukorica akkora erővel csapódott neki az oldalfalnak, hogy a pótkocsi megbillent és az oldalára borult. A sértett a jármű közvetlen közelében tartózkodott, a pótkocsi maga alá temette. A férfi a helyszínen életét vesztette.

Dr. Lugosi Tímea bíró az ítélet indokolásakor kifejtette: a vádlott nem megfelelően választotta meg a munkafolyamatot, így veszélyeztette a munkavállalók egészségét és biztonságát. A billentés során nem a kezelési utasítás szerint járt el, annak ellenére, hogy felismerhette: ha nem nyitja le a plató oldalát, akkor a pótkocsi borulását kockáztatja. Kizárólag a síberen keresztül ugyanis nem lehetett leengedni a rakományt a borulás veszélye nélkül. A vádlott arról sem gondoskodott, hogy a billentett rakfelület alatt ne tartózkodjon senki. A bíróság szerint N.I. felismerhette a veszélyhelyzetet, mégsem a tőle elvárható gondossággal járt el. A halálos balesetet egyértelműen az okozta, hogy a vádlott nem tartotta be a foglalkozási szabályokat.

A bíróság az ítélet kiszabása során enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott életkorát és büntetlen előéletét, súlyosító körülményként értékelte ugyanakkor azt, hogy több szabályt is megszegett.

Tárgyalás időpontja:
2019. január 21., hétfő 10.30