Az új tanévben is 150 ezerre tehető Erdélyben a magyarul tanuló diákok száma

Európa

A 2024-2025-ös tanévben is 150 ezerre tehető Erdélyben a magyar nyelven tanuló diákok száma – közölte a Krónikaonline.ro hírportállal Kallós Zoltán, a román oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkára, hozzátéve, hogy később sem számítanak csökkenésre.

Az oktatási szakpolitikus nem tudott pontos adattal szolgálni az idei diáklétszámról, mert az adatok még nem érkeztek be minden iskolától, de úgy vélte, ez 150-153 ezerre tehető.

A 2024-2025-ös tanév fontos teendői között említette, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó minden diáknak a speciális tanterv szerint oktassák a román nyelvet. Ez közvetve hozzájárulhat a fiatalok szülőföldön maradásához – vélte.

A leglényegesebb lenne, hogy azokat a jogokat, amelyeket kiharcoltunk, és benne vannak az oktatási törvényben, az oktatási élet szereplői tartsák be saját helyi szintjükön”

– mondta az államtitkár.

Kifejtette: hiába léteznek a kisebbségi nyelvű oktatási rendszer számára kedvezőbb jogok, ha megyei vagy oktatási intézményi szinten nem tartják be ezeket.

Az ilyen helyzettel szembesülőknek azt tanácsolta, hogy ha helyi szinten nem találnak megoldást, akkor jelentsék a problémát a megyei tanfelügyelőségen. Hozzátette: fontos, hogy a tanfelügyelőségek és a tanintézetek vezetésébe jól felkészült szakemberek kerüljenek, akik merik vállalni a konfliktusokat, és kiharcolják, ami a magyar gyerekeknek jár.

A román nyelv- és irodalomoktatásra is kitért, és aláhúzta: be kell tartani a törvényt, és a kisebbségek számára összeállított speciális tanterv szerint kell tanítani az ország hivatalos nyelvét.

Emlékeztetett: a gimnáziumi osztályok esetében ezt 2021 óta alkalmazzák, így a jelenlegi végzős évfolyam lesz az első, amely jövő nyáron ez alapján összeállított vizsgatételekből fog érettségizni. Ha valaki nem az érvényes tantervet használta, akkor az érettségin problémák adódhatnak – mutatott rá Kallós.

Tehát nagyon fontos – és itt hatalmas a tanfelügyelők és az iskolaigazgatók felelőssége – ellenőrizni, hogy a pedagógusok igenis azt tanítsák a gyerekeknek, amit kell, és amit törvény szerint jóváhagytak”

– idézte a Krónika az államtitkárt.

A kormányban a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget képviselő politikus közölte: reményei szerint hamarosan megjelennek az érettségi mintatételek, és minden érintett elvégzi a feladatát.

„Ha ez így lesz, akkor remélhetőleg a román érettségi eredményei is javulni fognak. Mindenféleképpen az lenne a fontos, hogy a diákok végre versenyképes nyelvtudással rendelkezzenek, amikor a tizenkettedik osztály végén érettségire jelentkeznek” – mondta Kallós Zoltán.

Kifejtette: ez azért lényeges, mert segítene visszafogni a romániai magyar diákok tömeges jelentkezését a magyarországi egyetemekre. Az anyaországban diplomázók közül ugyanis kevesen térnek vissza Erdélybe.

„Hozzá kell segíteni a gyermekeket ahhoz, hogy versenyképes román nyelvtudással rendelkezzenek, és tudjanak érvényesülni a szülőföldjükön” – szögezte le a Krónikának az államtitkár.

(MTI)