Fenyőrügy szirup, egy természetes segítség influenza idején

Gasztro

Magyarországon teljes erővel tombol az influenza, és úgy tűnik, a legkisebbeket sújtja a leginkább. A gyógyszeres kezelés mellett a nyákoldók, vitaminok és antibakteriális készítmények is segíthetnek. Jó hír, hogy mindezek egy természetes forrásból is nyerhetőek: a fenyőrügyből! Rossz hír viszont, hogy a szedésével már elkéstünk idén, de a tavaszi szüretre mindenképp érdemes felkészülni!

Hirdessen nálunk! Megéri!

Mikor és hol gyűjtsünk fenyőrügyet?

A fenyőrügyek szezonja általában április elejétől május végéig tart. Fontos, hogy tiszta környezetből, közúttól és városi területektől távol gyűjtsük a rügyeket, hogy elkerüljük a szennyeződést. A 3-7 cm hosszú, fiatal, zsenge rügyek a legalkalmasabbak. Ne szedjük le egy fa összes rügyét! Több fáról gyűjtsünk kisebb mennyiségeket, hogy ne károsítsuk a fák fejlődését.

Milyen fenyőfajták alkalmasak?

Nem minden fenyőfajta alkalmas! A tiszafa mérgező, kerüljük el! Biztonságosan fogyaszthatóak viszont a lucfenyő, erdei fenyő, jegenyefenyő, vörösfenyő és ezüstfenyő hajtásai.

Az erdei fenyőrügy jótékony hatásai:

A felsorolt fenyők tűlevelei gazdagok gyantában, cserzőanyagokban, ásványi anyagokban, vitaminokban, karotinoidokban és illóolajokban. Kiemelkedő a C-vitamin tartalmuk, amely hatszorosa a citrom vagy narancs C-vitamin tartalmának! Erősítő hatású, és légúti problémák, valamint krónikus hörghurut esetén is ajánlott a fiatal tűlevelek és rügyek főzete.

Fenyőrügy-szirup elkészítése (1,7 dl-es üveghez):

Hozzávalók:

  • 1 kg kristálycukor
  • 3-4 marék fenyőrügy (tiszta környezetből gyűjtött esetén mosás nem szükséges)
  • 1/2 dl víz (szükség esetén)

Elkészítés:

  1. Egy tiszta üveg aljára 2-3 cm magas cukorréteget szórunk.
  2. Erre egy réteg fenyőrügyet helyezünk, kissé lenyomkodva.
  3. Ismételjük a folyamatot, rétegezve a cukrot és a rügyeket, amíg az üveg megtelik.
  4. Zárjuk le az üveget és tegyük meleg, napos helyre (a napon sötétebb lesz a szirup).
  5. 2-3 nap múlva a cukornak el kell kezdnie az olvadást. Ha nem, adjunk hozzá néhány kanál vizet. Tetszés szerint további friss rügyekkel is rétegezhetjük.
  6. Alaposan keverjük össze, és hagyjuk érni 2-3 hétig, amíg a rügyek kifakulnak.
  7. Ezután szűrjük le a szirupot, és zárjuk le. Hűvös helyen tároljuk.

Használata:

2 éves kor alatti gyermekeknek ne adjunk belőle. Idősebb gyermekek és felnőttek hurutos köhögés esetén étkezés előtt egy teáskanálnyit fogyaszthatnak.