Kutatás, kutató, labor

Új magyar módszer segítheti a fehérjekutatást

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányában a HUN-REN–ELTE Fehérjemodellező Kutatócsoport olyan matematikai módszer alapjait fektette le, amely fehérjék háromdimenziós szerkezetének számítógépes összehasonlítását teszi lehetővé. Az LoCoHD (Local Composition Hellinger Distance) technika az atomok helyzete mellett már az atomok kémiai információját is figyelembe veszi. 

Szeged, 50 éves, Szegedi Biológiai Kutatóközpont, SZBK, kutatás

Az agyra ható gyógyszerek tesztelését segítő megoldáson dolgoznak szegedi kutatók

A korábbiaknál jobb vér-agy gát modellek létrehozását segítő eljárást dolgoztak ki a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársai, a megoldás segítheti az agyra ható gyógyszerek tesztelését is – közölte a Magyar Kutatási Hálózathoz (HUN-REN) tartozó intézmény honlapján.

PTE: a cukorbetegeknél nagyobb rák kockázata, a fiatal betegek szűrése fontos

A 2-es típus cukorbetegség a szív-érrendszeri és a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében – közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.

Lélegeztetett betegek gyógyítását segítő eszközökkel gazdagodott a pécsi gyerekklinika

Lélegeztető gép párásítására szolgáló készülékeket adományozott a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Gyermekgyógyászati Klinika intenzív osztálya számára az Országos Jótékonysági Vadásztársaság (OJV) – közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

Szanyi Szabolcs

Miniszteri elismerést kapott Szanyi Szabolcs, a Debreceni Egyetem agrárszakembere

Kiemelkedő természetvédelmi munkájáért Pro Natura Emlékplakettet adományozott Nagy István agrárminiszter a Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézet adjunktusának. Szanyi Szabolcs a szakmai elismerést a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban rendezett ünnepségen vette át.

Az Év gyógyszere

Migréneseknek hoz enyhülést az “Év gyógyszere”

Akut fejfájás enyhítése mellett újabb migrénrohamok megelőzésére is alkalmas az a rimegepánt hatóanyagú szer, mely újszerű hatásmechanizmusa miatt elnyerte a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság „Az Év Gyógyszere” díját 2023-ban. A díjat dr. Ferdinandy Pétertől, a társaság elnökétől Zsigmond Krisztina, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezetője vette át a Semmelweis Egyetem Semmelweis Szalonjában megrendezett ünnepélyes […]

Semmelweis tanulmány: a diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukor-anyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.

Európai projekt indul a problémás internethasználat ellen 14 ország 22 egyetemének összefogásával

Úttörő európai projekt indult 14 ország 22 egyetemének összefogásával, amelynek célja, hogy okosalkalmazások segítségével csökkentse a digitalizáció káros hatását a fiatalok mentális egészségére. A BootStRaP (Boosting Societal Adaptation and Mental Health in a Rapidly Digitalizing Post-Pandemic Europe) projektben az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar kutatói is részt vesznek.