Korszerűsítik a fűtést több debreceni iskolában

Helyi hírek

Három debreceni oktátási intézményben összesen 903 millió forintból korszerűsítik az energetikai rendszert. A fejlesztés célja, hogy a következő fűtési szezonban az érintett iskolákban felére csökkenjen a rezsiköltség.

Korszerűbbre cserélik a radiátorokat a Vénkerti Általános Iskolában. Az intézményben zajló energetikai korszerűsítés részeként egyebek mellett a tetőt és a homlokzatot is szigetelik, valamint napkollektorokat is elhelyeznek. A fejlesztéssel jelentősen csökken az iskola fűtésszámlája.

– Reméljük, hogy az elkövetkező szezonban már közel 50 százalékos energiamegtakarítással fogjuk tudni működtetni ezt az intézményt – bizakodik Hajnal János, a Debreceni Intézményműködtető Központ igazgatója.

Debrecenben a vénkerti mellett a józsai Gönczy Pál-iskola és -óvoda, valamint a Tócóskertben a Kazinczy-iskola energetikai fejlesztése készül el, összesen 903 millió forintból. A pénz 85 százalékát uniós pályázaton, 15 százalékát pedig az önerő alapból nyerte el az önkormányzat. Azokat az iskolákat korszerűsítik, ahol magas a rezsiköltség.

– A legnagyobb energiaigényű intézményeket igyekeztünk kiválasztani. A Vénkerti Általános Iskolába több mint 110 gyerek jár. Tanuszodával rendelkezik, tehát kézenfekvő volt, hogy a magas energiaigényű intézményekben hajtsuk végre ezeket a fejlesztéseket – nyilatkozta Papp László alpolgármester.

Az önkormányzat évente másfél milliárd forintot fizet intézményeinek rezsiköltségeire. Éppen ezért 2014-2020 között mindenhol szeretnének energetikai korszerűsítést végrehajtani.

– Szeptemberben fogadjuk el az integrált városfejlesztési stratégiát, illetve azt az akciótervet, ami gyakorlatilag Debrecenben közel 41 milliárd forint felhasználását jelenti. Ebből több milliárd forintot szeretnénk az önkormányzati intézményeknek a fenntartási, felújítási költségeire fordítani – mondta el Pajna Zoltán alpolgármester.

A mostani felújítások nem fejeződnek be a tanévkezdésre. A kivitelező azonban azt ígéri: úgy szervezik a munkát, hogy az a lehető legkisebb mértékben zavarja majd az oktatást.

www.dehir.hu