CATL kínai akkumulátorgyár Debrecen

A DK is indított egy petíciót Debrecen megvédéséért

Helyi hírek

Felkészül még: Jobbik, Jakab Péter, Márki-Zay Péter, Kétfarkúak, Momentum, Független Kisgazdapárt, Hazafias Népfront.

Az LMP néhány napja közölte, hogy petíciójukat már olyan sokan aláírták, hogy “karnyújtásnyira” vannak a népszavazási kérdések beadásától. A magát zöld pártként azonosító szervezet azt kifogásolja, hogy a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyár rengeteg ivóvíztől fosztja meg a várost. Ha pedig a Civaqua-programot is csak azért indították el, akkor az még nagyobb baj.

Hogy ne csak egy petíció legyen ebben a témában, arról a DK gondoskodott. Varga Zoltán, a párt debreceni országgyűlési képviselője ma jelentette be, hogy ők is indítottak egy hasonló kezdeményezést, ennek mottója pedig az alábbi: Ne épüljön kínai akkumulátorgyár Debrecenben!

Debrecen fideszes vezetése felháborító, környezetkárosító beruházásra bólintott rá, mellőzve minden, ellene szóló észérvet. A kínai akkumulátorgyár Debrecenbe telepítése olyan mértékű természetkárosítást jelentene, amit a város és környéke soha nem fog kiheverni. Ezt nem hagyhatjuk, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a klímaváltozás már most beláthatatlan folyamatokat indít el az egész Alföldön.

Az ELTE 2022. augusztusában kiadott „Az éghajlatváltozás belföldi hatásairól szóló tanulmánya” szerint a teljes kiszáradás fenyegeti az alföldet, benne Debrecent és környékét. A gödi Samsung akkumulátorgyár annyi vizet igényel -napi 27000 m3 – mint egy százezres lakosú város.

A Debrecenben megépülő kínai CATL akkumulátorgyár kétszer akkora lesz, mint a gödi Samsung-gyár, így joggal feltételezhetjük, hogy kétszer akkora, Debrecen mértékű lesz a vízigénye is.

Gödön a Samsung-gyár környékén már az akkugyártásban használt lítiummal és más, súlyosan egészségkárosító anyaggal szennyezett a talajvíz.

Ezért nem hagyhatjuk, hogy megvalósuljon a természetromboló beruházás!

– olvasható a petíciónál, amit itt lehet aláírni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.