Halms Debrecen Szikra Mozgalom

“Nevetséges összegre” büntették a debreceni vizeket szennyező kínai céget

Helyi hírek

A Halms Hungary Zrt. tulajdonosok szándékosan, tudatosan szennyezik a városunkat, amit az bizonyít, hogy a hatóság emberei háromszor is jártak a telephelyen és sorozatosan hulladékkezelési szabálytalanságokat találtak – hangzott el a Szikra Mozgalom debreceni sajtótájékoztatóján.

A Szikra Mozgalom debreceni tagjai és szimpatizánsai úgy gondolják, hogy a méltányos bírság nem az a nevetséges összeg lenne, amit a kormányhivatal megállapított, hanem pontosan 748.362.000 HUF, ami cég legutolsó ismert nettó nyeresége – mondta Dombi Mihály. Úgy véli, a bírság amit a cég kapott, kevesebb mint a tulajdonos tőkések egynapi profitja – ennek ebben a formában semmi elrettentő ereje nincs.

A mozgalom szerint kérdéses, hogy az összeg egyáltalán a vizsgálatok költségét fedezi-e. Dombi emlékeztetett, a kormányhivatal három helyszíni szemlét végzett, a katasztrófavédelem egy helyszíni mérést, valamint laborvizsgálatok is voltak.

A kármentéshez szükséges összegek ennek a százszorosára is rúghatnak korábbi tapasztalatok és iparági információk alapján. Ebből kifolyólag ez nem csak hogy környezetszennyezés, hanem rablás is, amit egy magánvállalkozás a magyar társadalommal szemben követett el

– mondta Dombi Mihály.

Kínai cég vízszennyezése: reagált a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal

Hozátette, ők megússzák azt ennyivel, hogy háromszori ellenőrzés után sem tartják be a szabályokat, de ha például egy 78 éves őstermelő nem figyel oda eléggé a szervestrágya tárolására a 10-20 szürkemarhát számláló telepén, az akár félmillió forint bírsággal is sújtható. Mélyen igazságtalan a szankció összege a Halms Hungary Kft. esetében – összegzett a Szikra Mozgalom debreceni aktivistája.