A családi pótlék emelését javasolja az LMP

Ország

Az LMP szerint (is)  gondoskodási válság van Magyarországon, ezért a párt ismét benyújtja az Országgyűlésnek azokat a határozati javaslatait, amelyek véleményük szerint megfékezhetik a szociális problémákat – közölte Hohn Krisztina, az országos elnökség tagja online sajtótájékoztatóján, szombaton.

Dupla ennyire volna szükség

Az ellenzéki politikus elmondta, javaslatcsomagjuk egyik legfontosabb eleme a családi pótlék jelentős megemelésére vonatkozik: az egy gyermek esetén járó családi pótlék a jelenlegi 12 200 forint helyett 24 400 forintra, az egyszülős családok esetében 34 250 forintra nőne – tette hozzá.

2009 óta nem emelték

Mindemellett felhívta a figyelmet arra, hogy ez az összeg 2009 januárja óta változatlan, “azóta viszont az árak az egekben vannak”, így ez a fajta juttatás már rég nem tölti be funkcióját a családok részére.

Emelésért kiált az ápolási díj is

Hohn Krisztina hasonlóan fontosnak nevezte azt is, hogy az ápolási díj összegét a mindenkori minimálbérhez lehessen kötni, hiszen “nagyon kevés az, amit a nem gyermeküket otthon ápolók kapnak családtagjaik ápolásáért”, vannak nagyon súlyos, 24 órás felügyeletet igénylő hozzátartozók, nekik is jár az, hogy ez munkaviszonyként el legyen ismerve.

Legyen napja az otthon ápolóknak

A politikus emlékeztetett: pártja már többször beterjesztette azt a javaslatát, hogy az Országgyűlés április 23-át nyilvánítsa az “otthonápolók, otthongondozók napjává”.

(MTI)