Szeged, panel ház, lakás, ingatlan, albérlet, napelem

Irányelv, amely jelentős lökést adhat a tetőtéri napelemes rendszerek telepítésének

Helyi hírek

Az Európai Unió új Épületek Energiahatékonysági Irányelve (EPBD) hivatalosan is hatályba lépett, amely jelentős lökést adhat a tetőtéri napelemes rendszerek telepítésének az EU-ban.

A SolarPower Europe előrejelzései szerint, az új EU Tetőtéri Napelem Szabvány bevezetése 2026 és 2030 között 150-200 GW-nyi új tetőtéri napelemes kapacitás telepítését eredményezheti. Az elemzés szerint az EPBD potenciálisan 150-200 GW tetőtéri napelemet hozhat létre az elkövetkező években, kihasználva az Uniós országok tetőfelületeiben rejlő lehetőségeket. Feltételezve, hogy a középületek 60%-a alkalmas a telepítésre és megfelel az EU Tetőtéri Napelem Szabvány követelményeinek.

Minden új épületnek alkalmasnak kell lenni a napelem telepítésére

Az EPBD nem titkolt szándéka az, hogy kihasználja a tetőkben rejlő hatalmas potenciált. Az új jogszabály előírja, hogy minden új épületnek napelem telepítésre alkalmasnak kell lennie. Bloomberg NEF szerint a proaktív napelemes szabványok (ahogy azt néhány EU-országban már látni lehet) 8-11%-kal növelhetik a megtérülést a retroaktív telepítésekkel szemben. Emellett a Tetőtéri Napelem Szabvány szélesebb társadalmi rétegeket is hozzásegít a napenergia használatához, különösen a több lakásos épületek esetében.

Fontos határidők

Az EU Tetőtéri Napelem Szabványa 2027-től vonatkozik az új nem lakó- és középületekre, 2028-tól a jelentős felújításon áteső meglévő nem lakóépületekre, 2030-tól az új lakóépületekre, valamint 2031-től az összes alkalmas meglévő középületre. A szabvány különösen a nagy tetőfelületek, például irodák, kereskedelmi épületek vagy parkolók tetejének potenciálját aknázza ki. Bizonyos épületek, mint például mezőgazdasági és műemlékvédelmi épületek, kivételt képezhetnek.

Jelentős összkapacitás növekedést várnak

Az európai tetőtéri napelemek összkapacitása 2023 végén több mint 170 GW volt, és várhatóan 2027 végére eléri a 355 GW-ot. Az új szabvány által előírt kötelező napelemes telepítések mellett várhatóan a lakóépületek tetőtéri napelemes rendszereinek növekedése is fokozódik, mivel a lakosság igyekszik védekezni a fosszilis energiaárak ingadozása ellen.