Jégesővel, viharos széllel érkezik a front, több megyére másodfokú veszélyjelzést adtak ki

Ország

Délután – miközben a Tiszántúlon és az Északi-középhegységben is előfordulhat már néhol dörgés, villámlás – a Dunántúlon egyre nagyobb számban alakulnak ki zivatarok, nyomukban felhőszakadás-szerű csapadékintenzitással, viharos (60-90 km/h-t elérő) széllel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a zivataros csapadékgócok gyorsan helyeződnek át délnyugatról északkelet felé.

Helyenként heves zivatarok is várhatók, 90-100 km/h-t meghaladó szélrohamok és nagy méretű jég is előfordulhat.

Késő délutánra, kora estére a a zivatarok rendszerré állhatnak össze, amely várhatóan átterjed a középső országrészre, a Duna-Tisza közére, majd gyengülő intenzitással az Északi-középhegység térségére is.

Késő este ugyanakkor az érkező hidegfronthoz társulva nyugat felől újabb, intenzív csapadékhullám érkezik, főleg a Dunántúlon és a középső országrészben fordulhatnak elő éjszaka felhőszakadással (> 25-30 mm), viharos (60-70 km/h-t meghaladó) széllökésekkel kísért zivatarok. Szombaton a nap első felében ez a csapadékzóna fokozatosan kelet, északkelet felé halad, de az ebbe beágyazódó zivatarok számossága és intenzitása fokozatosan csökken.

A Dunántúlra narancssárga figyelmeztetés lépett életbe a zivatarveszély miatt:

wbta20200925_1437ts

Sok eső érkezik

A felhőszakadás mellett éjfélig kiemelten a Dunántúl északnyugati részén területi átlagban is elérheti a csapadékmennyiség a 20-30 mm-t, illetve szombat hajnalig általában a Dunántúl északi felén helyenként 50 mm feletti mennyiség is összegyűlhet. Szombaton pedig elsősorban a Nyírségben nagy területen alakulhat 20 mm fölött a napi csapadékösszeg.

Viharos széllökések is lehetnek

Éjszaka az átvonuló hidegfront mögött északnyugatira forduló szél főleg a Dunántúlon zivatartól függetlenül is több helyen viharossá fokozódik. Szombaton napközben a szél veszít erejéből, viharos lökések már csak a Dunántúli-középhegységben lehetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.