Müller Cecília: bármelyik vakcina jobb, mint anélkül veszélyben élni

Ország
Koronavírus

A kiegyensúlyozott magyar járványügyi adatok ellenére sem szabad hátradőlni, most van itt az ideje az oltakozásnak – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos vasárnap a közmédiának nyilatkozva. Az országos tisztifőorvos a különféle vakcinák működési mechanizmusát is ismertetve kiemelte: bármelyik vakcina jobb, mint anélkül veszélyben élni, és az oltóanyagok széles palettája nagyobb lehetőséget biztosít.

A kiegyensúlyozott magyar járványügyi adatok ellenére sem szabad hátradőlni, most van itt az ideje az oltakozásnak – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos vasárnap a közmédiának nyilatkozva. Beszámolt továbbá arról, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) jó eredménnyel lezárult az orosz vakcina, a Szputnyik V vizsgálata, így mostantól ez az oltóanyag is használható Magyarországon a korábban már engedélyezett Pfizer-BioNTech, Moderna és AstraZeneca oltóanyagai mellett.

Müller Cecília elmondta, hogy Magyarországon mintegy tíz napja nagyon hasonlóak a járványügyi adatok, példaként említve, hogy szombaton 1370 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és 64-en életüket vesztették, kórházban 3578 beteget ápolnak és 291-en vannak lélegeztetőgépen.

Az esetszámok stagnálása mellett a szennyvízben mért adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy “némelyik helyen bizonyos enyhe fokú emelkedés” indult – hívta fel a figyelmet.

Müller Cecília szerint a “kiegyensúlyozottnak tűnő” magyar adatok ellenére sem szabad hátradőlni, – mint fogalmazott – “éppen most van itt az ideje annak, hogy oltakozzunk”. A tisztifőorvos azt is fontosnak nevezte, hogy minél többen és minél gyorsabban oltassák be magukat.

Beszámolt arról, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) jó eredménnyel lezárult az orosz vakcina, a Szputnyik V vizsgálata, így mostantól ez az oltóanyag is használható Magyarországon a korábban már engedélyezett Pfizer-BioNTech, Moderna és AstraZeneca oltóanyagai mellett.

Megkapta az engedélyt az orosz vakcina a magyarok oltására

Magyarország a Szputnyik V-ből egymillió ember beoltásához elegendő vakcinát vár és további 2,5 millió ember vakcinációjához szükséges Sinopharm-védőoltást Kínából.

Az országos tisztifőorvos a különféle vakcinák működési mechanizmusát is ismertetve kiemelte:

bármelyik vakcina jobb, mint anélkül veszélyben élni, és az oltóanyagok széles palettája nagyobb lehetőséget biztosít.

Legfontosabb célnak elsőként a legesendőbbek megvédését, a súlyos megbetegedések és halálozások számának csökkentését nevezte.

Az országos tisztifőorvos kifejtette: “szerencse a szerencsétlenségben”, hogy a koronavírus ellen “bármely technológiával” készült vakcina hatásos tud lenni.

Ezzel szemben példaként idézte fel a influenza H1N1-variánsát, amely ellen csak a teljesen inaktivált vírust tartalmazó vakcina működött hatékonyan, mint amilyen a magyar oltóanyag volt. A koronavírus ellen a kínai Sinopharm-oltóanyag használ ilyen mechanizmust – jelezte.

Az országos tisztifőorvos szerint “kizárólag orvosi javallatra” előfordulhat, hogy az orvos előnyben részesíti az egyik vakcinát a másikkal szemben a betege számára.

Müller Cecília jelezte azt is, hogy eddig 286 379 embert oltottak be az első adag vakcinával, több mint 105 ezren a másodikban is részesültek.

Emlékeztetett arra, hogy a három oltási kampányból kettő már lezárult: az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális intézmények lakóinak, dolgozóinak – több mint 80 ezer ember – oltása megtörtént.

Elkezdődött a legidősebbek oltási kampánya is, amelyben nagy mértékben támaszkodnak a háziorvosok segítségére, akik nagyon pozitív tapasztalatokat szereztek. A tisztifőorvos egyúttal ennek kapcsán köszönetet mondott a háziorvosoknak, az önkormányzatoknak és a betegszállítóknak is.

(MTI)