Kiskorúakat tartóztattak le rablás miatt Miskolcon

Rendőrség

A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte egy fiatalkorú fiú és három gyermekkorú lány letartóztatását, akik bántalmaztak és kiraboltak egy férfit Miskolcon – közölte szerdán az MTI-vel a Miskolci Törvényszék sajtószóvivője.

Tőzsér Ildikó tájékoztatása szerint hétfő este a Búza téri aluljáróban a gyanúsítottak pénzt kértek a sértettől, aki ezt megtagadta. Ekkor a fiatalkorú fiú és a három gyermekkorú lány követni kezdték a férfit.

Később az egyik lány egy üres üdítősüveggel, míg a fiú egy borosüveggel hátulról fejen ütötte a sértettet. Miután a férfi a földre esett, mindannyian ütni és rugdosni kezdték – olvasható a közleményben.

Ezután az egyik gyanúsított letépte a bántalmazott férfi hátizsákját, amelyben a pénztárcája és 87 ezer forint készpénz volt, majd mindannyian elmenekültek a helyszínről.

A közlemény szerint a gyanúsítottak cselekménye bizonyítottság esetén alkalmas lehet felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntettének megállapítására, amelyet társtettesként követtek el.

Tekintettel a bűncselekmény kiemelkedő súlyára és az emiatt kiszabható büntetés mértékére – amely a fiatalkorú gyanúsított esetében akár 5 év szabadságvesztést, a gyermekkorúak esetében pedig akár 4 év javítóintézeti nevelést jelenthet –, fennállhat a szökésük és elrejtőzésük veszélye – írta a sajtószóvivő.

A közlemény szerint valamennyi gyanúsított gyermekvédelmi intézményben él, ahonnan többször elszöktek, emellett három gyanúsított esetében más büntetőeljárások is folyamatban vannak, ezért bűnismétlés veszélye is megállapítható. A gyanúsítottak egy hónapos letartóztatását javítóintézetben kell végrehajtani.

A végzés nem végleges, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be.