Visszaváltók

Vélemény

Márki-Zay Péternek volt egy javaslata a kampány során, ami a üvegek betétdíjára vonatkozó. Ezt bizony érdemes lenne megszívlelnie az ötödik Orbán kormánynak. Nyilván sok gyártó és fogyasztó sem örülne neki, viszont kevesebb visszaváltható üveg kerülne így az utcára. A magyar díj nagyon alacsony. Euró centben a alumínium dobozok ki sem fizethetők egyenként. Finnországban 15 és 40 cent között változik ez a betéti díj, ami forintban 57 és 152 forintnak felel meg a mai árfolyamon. Ennyiért itthon is többen lehajolnának, ha már valaki eldobja.

Az alkoholos italok fogyasztásában ez a betétdíj nem jelentene csökkenést. Az elmúlt években a tartalom folyamatosan drágult. Az üveg visszaváltási díja viszont évtizedek óta változatlan. Érdemes lenne ezt kiterjeszteni a befőttes és lekváros üvegekre is. Ezekből is rengeteg kerül a szemeteskukákba.

Gyakran látni hatalmas zsákokkal pillepalackokat és sörös dobozokat cipelőket. Minden nagyobb városban láthatóan van egy réteg, aki ebből is él. A magasabb díj nekik jelentene több bevételt illetve másoknak is kedvet adna ahhoz, hogy szelektíven gyűjtsenek, mert érdemes.

N.Nagy Sándor