Ezelőtt pár évvel még a hírét sem hallottuk, most pedig – kis túlzással – a csapból is kombucha folyik. Az alábbiakban összefoglaljuk mit is kell tudni erről a “szuper élelmiszerről”, sőt megmutatjuk, hogy készíthetjük el otthon.
Az alapja a cukrozott tea, amelyhez hozzáadnak egy kombucha kultúrát, más néven SCOBY-t (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). A SCOBY baktériumok és élesztők szimbiotikus kultúrájából áll, amely az erjedés során a cukrot etanollá és szén-dioxiddá alakítja. Ennek köszönhetően az ital enyhe alkoholtartalmú, amely általában 0,5-2% között mozog.
Az, hogy valóban csodaszer-e vagy csak a sajtója jó, nem eldöntött.
Hagyományosan úgy tartják, hogy a kombucha energiát ad és javítja az általános közérzetet, ezenkívül segíthet a vérnyomás szabályozásában és csökkentheti a szívroham kockázatát, de támogatja az emésztést és elősegítheti az egészséges bélflóra fenntartását.
Végy egy liter teát..
Először készítsünk egy liter teát, amelyhez kb. 4 evőkanál cukrot adunk. A teát hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, majd adjunk hozzá 150-250 ml indító folyadékot és a SCOBY-t. Az edényt fedjük le egy kendővel vagy kávészűrővel, és gumiszalaggal rögzítsük, hogy a gomba levegőhöz jusson. Az így elkészült kombucha 1-2 hét után fogyasztható,
Figyeljünk a higiéniára.
Legyen tiszta minden eszköz, ne használjunk fémet.
A több nem jobb.
A napi fogyasztást fokozatosan növeljük, figyelve, hogyan reagál a szervezet.
Mellékhatásokról gyakorlatilag nem esik szó
Vannak akiknél fogyasztása fejfájást, gyomorpanaszokat vagy enyhe hasmenést okozhat, ha ezek a tünetek nem múlnak el, csökkentsük az adagot vagy hagyjuk el teljesen. Candida-fertőzés esetén fogyasztása elővigyázatosságot igényel, hiszen a kombucha is tartalmazhat Candida élesztőgombákat.