Jubileumi tanévnyitót tart a Debreceni Egyetem vasárnap

Egyetem

Ünnepi tanévnyitót tart vasárnap a százéves jubileumát ünneplő Debreceni Egyetem és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem a református nagytemplomban – közölte az egyetem rektora kedden.

Az eseményen részt vesz Orbán Viktor kormányfő is – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Szilvássy Zoltán rektor debreceni sajtótájékoztatóján elmondta, a száz évvel ezelőtti első tanévnyitón is részt vett az akkori miniszterelnök.

A rektor kiemelte: Tisza István kormányfőnek a császárhoz fűződő jó kapcsolata miatt 1912-ben született törvény a Debreceni Egyetem létrehozásáról, ám csak két év múlva, 1914. október 1-jén tartották a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem jogelődjének az első tanévnyitóját a református nagytemplomban. Akkor 300 hallgató volt, napjainkban több mint harmincezer hallgató végzi tanulmányit az intézményben.

“A közös múlt közös jövőre predesztinálja a két egyetemet” – mondta Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora a közös tanévnyitóval kapcsolatban. A centenáriumi tanévnyitó különlegességét az adja, hogy az elsőévesek együtt, egyféle fogadalomszöveget mondanak majd el a felújított református nagytemplomban – tette hozzá.

Az ünnepséget a Duna csatorna élőben közvetíti.