Mechanikai ingereket vizsgálnak

Egyetem

Hogyan szimulálhatjuk a testmozgás sejtekre kifejtett hatását? Erre a kérdésre keresi a választ az egyetem egy K+F konzorciumi pályázatban.Innovatív technikai megvalósításokkal rendelkező kutatólaboratóriumi berendezés kifejlesztésére nyert 204 millió forintot az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Programján (GOP1.1.1) a Debreceni Egyetem, a Medi-korrekt Bt-vel és az UniWeb Kft-vel közösen. A K+F konzorciumi pályázat célja egy új típusú, számítógép vezérelt, sejtek és szövetek mechanikai ingerlésére alkalmas berendezés előállítása, és világpiaci értékesítésének előkészítése – ismertette Sásvári Csaba, a konzorcium vezetője.

– A berendezéssel sejt- és szövettenyészetekben laboratóriumi körülmények között vizsgáljuk majd a folyadék áramlása révén kifejtett mechanikai terhelés sejtekre, szövetekre gyakorolt élettani hatásait – tette hozzá Zákány Róza egyetemi docens.

Az Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Jelátviteli Kutatócsoportja a készülék ötletgazdájaként a működési elv kidolgozása során azt a cél fogalmazta meg, hogy a műszer szimulálni tudja a vázrendszert a járás és a futás során érő mechanikai ingereket. A készülék alkalmas lesz bármilyen, folyadékkal körülvett sejtféleség ingerlésére, úgy mint a csontsejtek, az izomsejtek, a kötőszöveti sejtek, a hámsejtek vagy akár a differenciálatlan őssejtek, a kitapadó daganatsejtek, illetve a differenciálódó sejtkultúrák.

A készülék szabályozható frekvenciájú és amplitúdójú, változtatható időtartamú ingerlést tesz lehetővé egyszerre akár két tucat sejtkultúrán is. Az ingerlés paramétereit és azok rögzítését számítógép vezérli, a készülék működése pedig akár egy mobiltelefonról is ellenőrizhető. A működési paraméterek is változtathatók távolról, ha az ehhez használt eszköz kommunikálni tud a vezérlő számítógéppel.

Az egyetemi kutatócsoport sokéves kísérleti tapasztalattal rendelkezik a porcképződést szabályozó molekuláris folyamatok tanulmányozásában, és több közleményt is publikáltak ebben a témakörben. A projekt megvalósítása során a kutatók folyamatosan tesztelik majd a továbbfejlesztett mechanikai ingerlő készüléket, kísérleti eredményeiket tudományos konferenciákon mutatják be, és közleményekben publikálják, ezzel is segítve a készülék piaci bevezetését. A berendezést kutatólaboratóriumokban és a gyógyszeriparban is hasznosítani tudják majd gyógyszerek gyártása illetve fejlesztése során.

unideb.hu