Transzplantációról középiskolásoknak

Egyetem

Jelentősen emelkedik ugyan a szervátültetések száma hazánkban, mégis fele annyi transzplantáció történik, mint amennyire szükség lenne.
– Százötvenöt agyhalott donor és negyven élődonor segítségével 2013-ban 251 vese-, 45 máj-, 45 szív- és 14 hasnyálmirigy-átültetés valósult meg hazánkban, valamint 38 tüdőtranszplantáció Bécsben. Szakirodalmi adatok alapján a szervadományozási szándék növelhető, ha a szervátültetésről a társadalomnak széleskörű ismeretei vannak, és a transzplantáció társadalmi támogatottsága magas – mondja Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának igazgatója.

Ezért indult útnak példás összefogással a Gerundium Kortársoktatási Program a Debreceni Egyetem, a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete, a Magyar Transzplantációs Társaság és az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának együttműködésével.

– A programban orvostanhallgatók vesznek részt felkészítő előadásokon, hogy az alapismereteket elsajátítva majd ők adhassák tovább azokat a korban hozzájuk közelebb álló középiskolásoknak. A rendhagyó osztályfőnöki órákon a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete által delegált, és a felkészítő képzésen részt vett medikusoktól kapnak tájékoztatást a diákok arról, hogy a szervátültetés életet ment, és életminőséget javít – teszi hozzá Kovács Dávid Ágoston, a program egyik kezdeményezője, a Debreceni Egyetem Transzplantációs Tanszék munkatársa.

A diákok ezeken a tanórákon megismerhetik az agyhalál definícióját, a szervadományozás menetét, beleértve azt is, mely szervek adományozhatók, és milyen szervátültetési programok léteznek. Arról is információt kapnak, hogy szervkivétel elhunytból csak agyhalál esetén lehetséges, hiszen így lehet működőképes szerveket eltávolítani. Hazánkban évente 140 ezren veszítik életüket, közülük kevesebb mint ezer az agyhalottak száma. Megtudhatják azt is a tanulók, hogy hazánkban 1962-ben hajtottak végre először transzplantációt, amikor ilyen típusú műtéteket még csak az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban végeztek. Azóta Magyarországon több mint 8000 szervátültetés történt.

Hazánkban és Európa legtöbb országában a „feltételezett beleegyezés elve” alapján, ha valaki életében, írásban nem tiltotta meg, hogy szerveit transzplantációs céllal kivehetik, akkor szervdonornak tekinthető. Az állampolgárok az Országos Transzplantációs Nyilvántartásban rögzített hivatalos tiltakozó formanyomtatványon vagy magánlevélben nyilatkozhatnak, ha ehhez nem járulnak hozzá.

– A szervátültetések ideális számát leginkább úgy határozhatjuk meg, ha figyelembe vesszük a transzplantációs várólistán levők számát. Jelen pillanatban hazánkban 1176-an várnak vese-, 143-an máj-, 55-en szív, 24-en vese-hasnyálmirigy és 8-an tüdőátültetésre. Egy másik lehetőség, hogy összehasonlítjuk a magyar és a világelső Spanyolország egymillió lakosra jutó szervátültetési adatait. Ez a szám 2013-ban a vese-transzplantációkat tekintve Magyarországon 23,46 volt, míg Spanyolországban 52,9. Tehát akár kétszer több szervátültetésre is lehetőség és szükség lenne évente Magyarországon – hangsúlyozza Mihály Sándor.

– Mivel hazánk tagja az Eurotransplant szervezetnek, a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége pedig az Orvostanhallgatók Világszövetségének, megfelelő háttér áll rendelkezésre a Gerundium program megismertetésére a nemzetközi közönség számára is. A szükségletekhez viszonyított donorszervhiány a világ minden országában probléma, melyet lakossági ismeretterjesztéssel is lehet javítani – véli Nemes Balázs, a Debreceni Egyetem Transzplantációs Tanszékének vezetője.

unideb.hu