Együttműködik a Miskolci Egyetem és egy ibériai kutatóközpont

Egyetem

Szándéknyilatkozatot írt alá pénteken Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Varga Judit igazságügyi miniszter, a Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnöke és Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora arról, hogy a tárca, az alapítvány és az egyetem csatlakozni kíván a Nemzetközi Ibériai Nanotechnológiai Kutatóközponthoz.

Palkovics László azt mondta: a kormány minden eddiginél tudatosabb és koncentráltabb erőfeszítéseket tett és tesz az innováció növeléséért.

A magyar felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek csatlakozása a nanotechnológiai kutatásokba, előmozdítja a hazai innovációs teljesítményt, a tudásalapú gazdaság kialakítását célzó stratégiai törekvések megvalósítását – mondta.

Palkovics Lászó közölte: a következő évtized elején a GDP három százalékát fordítanák kutatás-fejlesztésre és innovációra.

Míg 2010-ben 400 milliárd forint jutott erre, ma már 800 milliárd. Megduplázódott a kutatók száma is, tizenkét évvel ezelőtt 31 ezren dolgoztak ezen a területen, számuk mára 62 ezerre emelkedett. A kormány a jelentős európai innovátorok közé léptetné előre az országot 2030-ra – mondta.

A Miskolci Egyetem jelmondata: tradíció és innováció. Az egyetem életében ez a kettősség, a múlt és a jövő rendkívül meghatározó, évszázados múltra alapozva lehet építeni a sikeres jövőt – hangsúlyozta Varga Judit.

Kiemelte: a nanotechnológia határtalan lehetőségeket hordoz.

A Nemzetközi Ibériai Nanotechnológiai Kutatóközpontot a portugál és a spanyol kormány alapította, hogy a nanotechnológia világméretű központjává váljon világszínvonalú interdiszciplináris kutatásokat végezve.

MTI