A Bizottság határintézkedésekre vonatkozó iránymutatásokat adott ki

Európa

COVID-19: A Bizottság határintézkedésekre vonatkozó iránymutatásokat ad ki, és engedélyhez köti az egyéni védőeszközök exportját.Az Európai Bizottság a mai napon iránymutatásokat terjesztett a tagállamok elé az egészségügyi vonatkozású határigazgatási intézkedések témájában a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. A Bizottság célja, hogy a polgárok egészségét védelmezze, továbbá hogy biztosítsa, hogy az utazni kényszerülő emberek megfelelő bánásmódban részesüljenek, az alapvető árucikkek és szolgáltatások pedig továbbra is elérhetőek legyenek. Csakis így lehet megakadályozni, hogy hiány alakuljon ki egészségügyi felszerelésekből vagy élelmiszerekből. Az iránymutatások meghatározzák, milyen elvek mentén kell a hatékony határigazgatás integrált megközelítését kialakítani úgy, hogy sem az emberek egészsége, sem a belső piac integritása ne szenvedjen kárt.

A tagállamok visszaállíthatják a határellenőrzést a belső uniós határokon a közrend fenntartása érdekében, amely – rendkívül kritikus helyzetben – magában foglalhatja a lakosság egészségének védelmét is. Ezenfelül az egyes országok területére belépő személyek mindegyikét egészségügyi ellenőrzésnek lehet alávetni belső határellenőrzés hivatalos bevezetése nélkül is. Az egészségügyi ellenőrzések és a határellenőrzések közötti különbség az, hogy utóbbi esetében meg lehet tagadni a belépést az érintett személyektől. Azok számára, akik esetében azonosítást nyert a továbbfertőzés kockázata, hozzáférést kell biztosítani megfelelő egészségügyi ellátáshoz, vagy az érkezés, vagy az indulás szerinti országban. Ezt a két országnak kell egymással rendeznie.

A COVID-19 járvány megfékezését szolgáló határintézkedések nem okozhatnak súlyos fennakadásokat az ellátási láncok, az általános érdekű alapszolgáltatások, a nemzetgazdaságok és az uniós gazdaság működésében. A tagállamoknak elsőbbségi forgalmi sávokat (pl. ún. „zöld sávokat”) kell kijelölniük az áruforgalom számára.
Az iránymutatásokra vonatkozó teljes sajtóközlemény itt olvasható angolul, maguk az iránymutatások pedig itt találhatók (ugyancsak angolul).

Ezenfelül a Bizottság 2020. március 15-i hatállyal azonnali intézkedéseket fogadott el annak érdekében, hogy az Európai Unión belül biztosítva legyen az egyéni védőeszközökkel való ellátás. Mivel nagymértékben megnőtt az egyéni védőeszközök – mindenekelőtt az arcvédő maszkok, a védőruhák és a védőszemüvegek – iránti igény, ezen eszközöket mostantól csak külön engedély birtokában lehet EU-n kívüli országokba exportálni. Exportengedélyt az exportőr székhelye szerinti tagállam hatóságai adhatnak ki. A Bizottság erre vonatkozó rendelete hat hétig alkalmazandó.

 

EU