Bizottság gyakorlati iránymutatással segíti a kritikus feladatokat ellátó munkavállalók szabad mozgását

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon új gyakorlati iránymutatást adott ki annak biztosítására, hogy az Unión belül ingázó munkavállalók, különösen azok, akik a koronavírus okozta világjárvány megfékezésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be, akadálytalanul eljuthassanak munkahelyükre.

E munkavállalók közé tartoznak többek között az egészségügyi és élelmiszeripari ágazatban, valamint az egyéb alapvető szolgáltatások terén, például a gyermek- vagy az idősgondozásban dolgozók, továbbá a létfontosságú közüzemi személyzet tagjai. Az ilyen területen tevékenykedő munkavállalók számára feltétlenül biztosítani kell az Unión belüli szabad mozgást.

A Bizottság felkéri a tagállamokat, hogy a zökkenőmentes határátlépést segítő egyedi és gyors eljárások kialakításával, többek között az egészségügyi szűrővizsgálatok megfelelő mértékű alkalmazásával tehermentesítsék az ingázó munkavállalókat. Az iránymutatás egyértelműen rögzíti azt is, hogy a tagállamoknak – a munkavállalók fent említett kategóriáin túl – minden határ menti ingázó számára lehetővé kell tenniük az átkelést, amennyiben az adott ágazatban való munkavégzés továbbra is engedélyezett a fogadó tagállamban.

Ami az idénymunkásokat, különösen a mezőgazdasági ágazatban dolgozókat illeti, a tagállamoknak a válság következtében fellépő munkaerőhiány kezelése céljából egyeztetniük kell egymással, hogy pontosan mely szakmai területeken szorulnak segítségre, valamint ki kell alakítaniuk a szóban forgó munkavállalók zökkenőmentes határátlépéséhez szükséges egyedi eljárásokat. A mezőgazdaságban dolgozó idénymunkások bizonyos esetekben alapvetően fontos feladatokat látnak el a betakarításban, a növénytermesztésben és -gondozásban. Ilyen esetekben a tagállamoknak ezeket a személyeket is kritikus feladatot ellátó munkavállalóként kell kezelniük, és tájékoztatniuk kell a munkáltatókat arról, hogy kötelesek egészségük és biztonságuk megfelelő védelméről gondoskodni.

A ma kiadott iránymutatás a Bizottság azonnali válasza az uniós tagállamok vezetői március 26-án megfogalmazott felhívására, miszerint „a határt átlépő munkavállalók és az idénymunkások számára lehetővé kell tenni, hogy folytassák az alapvető fontosságú tevékenységeket, elkerülve mindeközben a vírus továbbterjedését”.