Fogyasztóvédelem: Az uniós biztonsági riasztórendszer hatékonyan segít kivonni a forgalomból a veszélyes termékeket

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon közzétette a veszélyes fogyasztási cikkek uniós riasztási rendszeréről szóló éves jelentését. A biztonsági riasztórendszer segít kivonni a forgalomból a veszélyes, nem élelmiszer jellegű termékeket. 2020-ban a rendszerben részt vevő 31 ország (az uniós tagállamok, valamint az Egyesült Királyság, Norvégia, Izland és Liechtenstein) hatóságai 2253 esetben küldtek veszélyes termékre vonatkozó riasztást a rendszeren keresztül. Magyarországról 169 riasztást fogadott a rendszer veszélyes termékekkel kapcsolatban.
A jelentés szerint a játékok termékcsoportjában tették a legtöbb bejelentést (az összes bejelentés 27%-a), majd a gépjárművek (21%), valamint az elektromos készülékek és berendezések (10%) következtek. Ez azt mutatja, hogy az EU-ban a piacfelügyelet kiemelt figyelmet fordít a veszélyeztetett fogyasztóknak számító gyermekekre. Magyarország esetében is a játékok kapcsán adták ki a legtöbb értesítést (29%), viszont itt a fényfüzérek álltak a lista második helyén (28%), melyeket a világítóberendezések követtek (15%).

Minden termékcsoportot egybevéve a leggyakrabban jelzett aggály a sérülést (pl. csonttörést vagy agyrázkódást) okozó termékekre vonatkozott (25%), ezt követte a termékek kémiai összetevőinek kockázata (18%) és a gyermekek fulladásának veszélye (12%). Magyarország esetében másként alakult a leggyakoribb kockázatok sorrendje: első helyen az áramütés veszélye (28%), második helyen pedig az égési sérülések kockázata (22%) szerepelt, melyeket a tűzveszély követett (20%).

2020-ban az összes riasztás 9%-a a koronavírusjárvánnyal kapcsolatos termékekre, főként olyan maszkokra vonatkozóan érkezett, amelyek nem biztosítottak megfelelő védelmet a felhasználók számára. A Covid19-cel kapcsolatos veszélyes termékek sorába tartoztak továbbá olyan, mérgező vegyi anyagokat – például metanolt – tartalmazó fertőtlenítőszerek, amelyek a szervezetbe kerülve vaksághoz vagy akár halálhoz vezethetnek, vagy az UV-s fertőtlenítők, amelyek a felhasználókat erős, bőrirritációt okozó sugárzásnak teszik ki.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.