Bakondi: feszültség van a védekezésben érintett nemzetállamok és az unió vezetése között

Európa

A nemzetállamok és az Európai Unió (EU) vezetése közötti feszültségről beszélt az illegális bevándorlással kapcsolatban a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pénteken az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György kifejtette: óriási embertömegek lépték át jogtalanul Európa határait, ezek a változások mégsem ingatták meg az EU apparátusát abban, hogy a kvóták szerinti elosztás lehetne a megoldás, ezért komoly feszültség van a védekezésben érintett nemzetállamok és az unió vezetése között.

Hozzátette: a politikai egyezkedések során talán sikerül minél több államot megnyerni, és elérni, hogy a szuverenitást védelmező államhatárok biztosításának jogi kezelésében és finanszírozásában változás történjen.

Magyarországot példátlan politikai támadások érték határvédelmi intézkedései okán, de azóta Spanyolország, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Görögország, Szlovénia és Ausztria is megerősítette határait, mivel felismerte, hogy az illegális migránsok feltartóztatása kerítés nélkül lehetetlen – mondta Bakondi György, jelezve az Európai Unióban jelentősen csökkent annak támogatottsága, hogy az illegális bevándorlás emberjogi kérdés lenne.

MTI