Előrehozták a gyerekvakcina startját az EU-ban

Európa
Koronavírus

A tervezettnél egy héttel korábban, már december 13-án elkezdik kiszállítani az Európai Unióban a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével az 5-11 éves korosztálynak az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen kifejlesztett védőoltást – közölte szerdán a német ügyvezető szövetségi egészségügyi miniszter.

Szabó Attila bízik benne, hogy még idén megkezdhetik az 5 és 11 éves kor közötti gyerekek oltását

Jens Spahn Twitter-bejegyzésében azt írta: “sikerült elérnünk, hogy az 5-11 éves gyerekek számára az oltóanyagot egy héttel korábban szállítsák az egész EU-ban, erről a gyártó biztosított minket”.

Ez a világjárvány közepette jó hír, és “fontos a szülőknek és a gyermekeknek, akik meg akarják védeni magukat” – írta a miniszter.

Jens Spahn a napokban az egyik tájékoztatóján elmondta, hogy Németország az első szállítmányokkal 2,4 millió adagot kap majd a kétdózisú vakcinából, így a 4,5 millió oltható kisgyermek nagy részét gyorsan be lehet oltani. Újabb szállítmányok 2022 első hónapjaiban várhatók.

Az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már november 25-én hozzájárult a Pfizer/BioNTech-féle gyermekvakcina közösségi forgalmazásához. Az engedélyezés és a szállítás közötti viszonylag hosszú időre azért van szükség, mert az oltóanyag ugyan nem más, mint amelyet a 12 éven felülieknél használnak, de az adagolás alacsonyabb  – 30 mikrogramm helyett 10 mikrogrammból áll egy dózis -, ezért máshogyan kell megtölteni a szérumot tartalmazó ampullákat.

Jens Spahn szerdai bejegyzésében arról is írt, hogy országában átlépte a tízmilliót a beadott emlékeztető oltások száma, és a tervek szerint karácsonyig ez a húszmilliót is meghaladhatja.

A kormány összesítése szerint a 341 napja elindított oltási kampányban legalább egy adagot 59,4 millió ember – a lakosság 71,4 százaléka – kapott. Teljes oltással 57 millióan – 68,6 százalék – rendelkezik. Emlékeztető oltást 10,4 millióan kaptak, ez a német lakosság 12,5 százaléka.

A járvány negyedik hulláma az utóbbi napokban enyhült. Az adatok arra utalnak, hogy megkezdődhetett a hullám tetőzése. Ezt jelzi, hogy a legfontosabb mutatók között számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság – az egy hét alatt regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma – a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) keddi és szerdai kimutatása szerint is csökkent, így 442,9-en áll. A csúcs  452,4 volt, hétfőn regisztrálták.

Ugyanakkor aggodalmat okoz az omikron nevű vírusváltozat terjedése. Eddig országszerte húsznál kevesebb esetben mutatták ki az új variánst. A fertőzöttek többsége a közelmúltban járt Dél-Afrikában, ahol az új variánst először azonosították. Baden-Württemberg tartományban négy olyan ember szervezetében mutatták ki az omikront, aki teljes oltással rendelkezik. Hárman november végén tértek haza dél-afrikai üzleti útról, a negyedik az egyik hazatérő családtagja. Valamennyien karanténban vannak, tüneteik enyhék.

A vírus összes változatát együttvéve, az utóbbi 24 órában 67 186 ember szervezetében mutatták ki a vírust az RKI szerdai jelentése szerint. Ez minimális – 0,4 százalékos – növekedés az egy héttel korábbi 66 884-hez képest. Az utóbbi hetekben rendre jóval nagyobb, legalább tízszázalékos növekedést jegyzett fel az RKI. Az új esetekkel együtt 5 903 999 fertőződést regisztráltak a járvány tavaly tavaszi kezdete óta.

A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 446 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 101 790-re emelkedett Németországban.

MTI: Bálint Marcell