Héveknédli: régi idők íze

Gasztro

A héveknédli egy hagyományos magyar étel, amely az elmúlt évtizedekben gyakorlatilag eltűnt a mindennapjainkból, pedig  olcsó, kiadós és rendkívül ízletes. Tökéletes fogás egy laktató vacsorához vagy akár egy hétvégi ebédhez. A puha tészta és a ropogós külső remek harmóniát alkot, ráadásul a hozzávalók is könnyen beszerezhetőek.

Hirdessen nálunk! Megéri!

Hozzávalók (4-6 személyre):

  • 70 dkg liszt
  • 4 csapott teáskanál só
  • 4 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál zsír (lehetőleg házi)
  • Víz (a dagasztáshoz)
  • Búzadara (a tészta pihentetéséhez)
  • Zsír (a sütéshez)

Elkészítése:

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót és az élesztőt. Készítsünk a közepébe mélyedést, üssük bele a tojást, adjuk hozzá a zsírt, és öntsünk hozzá annyi langyos vizet, amennyi a tésztát lágy, de nem ragacsos állagúvá teszi. Dagasszuk alaposan a tésztát legalább 10 percig, majd takarjuk le, és meleg helyen kelesszük 1 órán át, amíg a duplájára kel. A megkelt tésztát osszuk 4 egyenlő részre. Mindegyik részt nyújtsuk ki kb. 20×30 cm-es téglalap alakúra. Kenjük meg olvasztott zsírral, szórjunk rá bőven búzadarát, majd szorosan feltekerve formáljunk belőle rudakat. A rudakat csomózzuk össze, majd helyezzük egy zsírozott, sütőpapírral bélelt tepsibe. Fedjük le, és pihentessük további 30 percig. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Öntsünk a tepsibe fél bögre langyos vizet és helyezzük a sütőbe. Félórán át sütjük, vagy amíg aranybarnára színt nem kapnak.

A megsült héveknédlit forrón tálaljuk, tejföllel vagy lekvárral.