Ahogy a táplálkozási szokásokat elemző kutatások is mutatják, folyamatosan növekszik a növényi alapú élelmiszerek fogyasztása. A megszokott, hagyományos hozzávalók mellett egyre több egzotikus gyümölcs, zöldség, gabona és hüvelyes kerül a piacra, például az Edamame.
Az Edamame a szójabab zsenge, éretlen fajtája, hazai népszerűségének növekedése annak tudható be, hogy az ázsiai konyha, különösen a japán gasztronómia, egyre kedveltebbé válik. Ez a sokféleképpen felhasználható zöld babszem a japán konyha alapvető összetevői közé tartozik.
Megosztó szója
A szójabab, így a belőle készült termékek, mint például a szója granulátum, kocka vagy tej, gazdag B-vitaminban, telítetlen zsírsavakban, kalciumban, folsavban és szelénben. Ásványi anyagokban is bőséges, magnéziumot, mangánt, vasat, cinket és értékes fehérjéket tartalmaz. Kedveltté teszi a fogyasztást az is, hogy nem tartalmaz koleszterint.
Viszont a szója másodlagos növényi anyagokat, izoflavonokat tartalmaz, amelyekről -állatkísérletek alapján- kiderült, hogy nemcsak gátolják a daganatos megbetegedések kialakulását, hanem bizonyos körülmények között rákkeltő hatást is gyakorolhatnak.
Mennyi az annyi?
A Food and Drug Administration 50 független tanulmány elemzésének alapján napi 25 grammban határozta meg a kockázatok nélkül fogyasztható szójaprotein mennyiségét. Ez körülbelül 300 gramm tofuval vagy 800 ml szójatejjel egyenlő.
Kisgyermekeknek viszont egyáltalán nem javasolt a fehérjebevitel szójatermékekből.
Gyógykészítmények
Egyre több szójafitohormon-tartalmú gyógykészítményt találunk, amelyeket a változókorral kapcsolatos panaszok csökkentésére és a csontritkulás megelőzésére ajánlanak. Az ezzel kapcsolatos tudományos eredmények összességében nem túl kedvezőek a szója alapú gyógykészítmények megítélésében.
Edamame
A fentieket figyelembe véve az Edamame fogyasztásánál is fontos a napi határérték betartása, így számos jótékony hatását kihasználhatjuk. Tápanyagtartalma közel megegyezik a szójababbal, így annak minden előnyével büszkélkedhet. Kiváló növényi fehérjeforrás (12 gramm/100 gramm), omega 3 és 6 zsírsavakat tartalmaz, emellett kalciumban, A és C vitaminban, valamint vasban is gazdag.