Az ipari termelői árak egy év alatt negyedével nőttek

Gazdaság

Márciusban az ipar  belföldi értékesítési árai 39,4, az exportértékesítésé 19,0 százalékkal nőttek. Az ipari termelői árak átlagosan 25,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál    – közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz mérten a belföldi értékesítés 4,6, az export 5,0 százalékkal drágult, így az ipari termelői árak összességében 4,8 százalékkal nőttek.

Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak, illetve a munkabérek növekedése, valamint a forint árfolyamának gyengülése befolyásolta – fűzte hozzá a jelentés.

A feldolgozóipar belföldi értékesítés árai 27,3, százalékos energiaiparé 70,9 százalékos emelkedést regisztráltak tavaly márciushoz viszonyítva.

Az ipari exportban a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 12,9, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak növekedése következtében – 234 százalékos volt az áremelkedés.

Az első negyedévben a belföldi értékesítés árai 36,9, az exportértékesítéséi 16,7, így az ipari termelői árak összességében 23,6 százalékkal magasabbak voltak, mint a múlt év azonos időszakában.

(MTI)