Szlávik János

Szlávik: “Az embereknek elegük van a koronavírusból”

Ország
Koronavírus

Továbbra is a maszk és a védőtávolság betartása a vírus ellen a legjobb védekezés, erről beszélt Szlávik János infektológus főorvos kedd este a Klubrádióban a Esti Gyorsban. Szlávik szerint az idősek most fegyelmezettebbek, jobban védik magukat, a fiatalok között azonban gyorsan terjed a vírus, de közülük kevesen mutatnak súlyos tüneteket.

Az infektológus főorvos a Klubrádióban úgy fogalmazott, különbséget kell tenni a jelenlegi és a tavaszi járványgörbe között: tavasszal sok idős beteg volt, sokan feküdtek kórházban, intenzíven is, jelenleg jóval kevesebben vannak kórházban, egyelőre nagyon kevesen haltak meg.

Tavasszal mindenkit felkészületlenül ért a járvány, akkor még nem tudták, hogy mit kell tenni, ezért kénytelenek voltak bezárni az embereket. Jelenleg már tudjuk, hogy akik veszélyeztetettek, megvédhetik magukat, ha maszkot hordanak mindenhol, folyamatosan fertőtlenítik a kezüket és kerülik a közeli kapcsolatot a fiatalabb hozzátartozóikkal.

– mondta, hozzátéve, hogy a koronavírus egyik legnagyobb veszélye most az, hogy sok a tünetmentes fiatal fertőzött.

A fiatalok, akik úgy gondolják, hogy ez rájuk nem veszélyes, lazábbak, többet buliznak, kevesebben vesznek fel maszkot, ráadásul közöttük többen lehetnek tünetmentes fertőzöttek, és ez a koronavírus egyik legnagyobb veszélye

– nyilatkozta.

Szlávik János a magyarországi halálozási adatokat sosem tartotta aggasztónak, ezek lakosságarányosan nem magasak. A járvány terjedésével viszont már nem állunk jól.

Riadva látom, hogy bevásárlóközpontokban, éttermekben alig hordják a maszkot, az embereknek elegük van a koronavírusból, úgy döntenek, hogy ők aztán nem védik meg magukat, pedig nem csak magukra kellene gondolniuk, hiszen másokat is megfertőzhetnek. Újabb megszorításokat lehetne hozni, ezt a járványgörbe alapján döntik el a többnapos átlagokat elnézve

– magyarázta.

Az infektológus főorvos arról is szót ejtett, az a lényeg, hogy milyen a fertőzés dinamikája. Ha nem tudják átadni a fertőzést, akkor jó a járvány kezelése, ha át tudják adni másoknak, sőt, növelik a fertőzések nagyságát, akkor valamit azonnal tenni kell.

A maszkhasználat és a fertőtlenítés a megoldás. Ha több ezren lesznek karanténban, az is jobb, mint a teljes lezárás

– tette hozzá.

Szerinte egyébként jó döntés volt kinyitni az iskolákat és egyelőre úgy tűnik, egyetlen intézményt sem kell azért bezárni, mert találnak egy pozitív esetet a gyerekek között.