Meghalt 71 beteg, 1190-nel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Ország
Koronavírus

Meghalt 71, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1190 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 4 483 598 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 626 857-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 796 390-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 041-re, a gyógyultaké 608 891-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 158 458. Kórházban 2612 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 338-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 18 448-an vannak, a mintavételek száma 5 607 336-ra nőtt.

Kiemelték, hogy már több mint 5 millióan regisztráltak oltásra, és 80 százalékuk meg is kapta a vakcinát.

Folytatódik 101 kórházi oltóponton azoknak a 16-18 éveseknek az oltása, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak. Arra kérték a regisztrált fiatalokat, hogy ne felejtsék otthon a szülői hozzájáruló nyilatkozatot.

Azoknak a fiataloknak is nyitva van még az időpontfoglaló, akik sms-ben kaptak jogosultságot az időpontfoglalásra, de eddig mégis elmulasztották azt – tették hozzá.

Hozzátették, 144 ezer regisztrált kapott sms-t arról, hogy már Pfizer-oltást is tudnak foglalni az online időpontfoglalóban péntek és kedd közötti napokra. Emellett minden érvényes regisztrációval rendelkező továbbra is tud Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik oltásokat foglalni.

A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal tudják folytatni az oltást.

Az újraindítás következő fokozata 5 millió beoltottnál várható – ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be péntek reggeli nyilatkozatában.

Az oltási program előrehaladtával a járvány megfékezéséért már a Magyarországon élő külföldiek és a taj-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is regisztrálhatnak az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon – tudatták.

Kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra, mert “a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat”.

A védettségi igazolványok postázása folyamatos, az igazolványt már az első oltás után kiállítják – írták a honlapon, hozzátéve: az esetleges problémákat az Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Ha valaki ellenőrizni szeretné, hogy az oltóorvos rögzítette-e az oltását, az eeszt.gov.hu honlapon keresztül egyszerűen megteheti.

“Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen” – hangsúlyozták. Az uniós beszerzésből öt gyártótól – Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac – 24 millió adag vakcina várható: ezekből eddig a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel, és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Ezenfelül Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt.

Kérik az oltandókat, hogy a csoportosulás, a tumultus elkerüléséért az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek az oltásra. Kérik azt is, hogy ha tehetik, nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a brit vírusvariáns továbbra is terjed, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A fertőzés közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik, mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását – tették hozzá.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (142 503) és Pest megyében (110 400) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (45 501), Győr-Moson-Sopron (43 905) és Hajdú-Bihar megye (42 120). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 506).