Kormány: átlépte a százezret az illegális migránsok száma, akik az idén megpróbálták illegálisan átlépni a déli magyar határt

Ország

Meghaladta a százezret azon migránsok száma, akik az idén megpróbálták illegálisan átlépni a déli magyar határt – jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a kormány Facebook-oldalán.

Rétvári Bence videóüzenetében közölte: ez azt jelenti, hogy az idén már csaknem két és félszer annyian próbálták meg illegálisan átlépni a magyar határt, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

A százezres szám több mint Székesfehérvár teljes lakossága – érzékeltette a helyzetet.

A politikus hangsúlyozta, hogy ezzel együtt megugrott az embercsempészek száma is: a magyar rendőrök idén 750 embercsempészt fogtak el, miközben az elmúlt év hasonló időszakában csupán 400-at. Mindez azt jelenti – folytatta -, hogy folyamatosan nő a migrációs nyomás a magyar határon. Eközben még messze van az ősz, amikorra begyűrűzik az afrikai országokba és máshova az ukrán-orosz háború hatása, ami még inkább növelni fogja a kibocsátó országokban a migránsok számát – vélekedett.

Itt az ideje, hogy az Európai Unió komolyan foglalkozzon a külső határok védelmével és végre érdemben segítse azokat az országokat, amelyek Európa külső határát védik – figyelmeztetett az államtitkár.

Az várható, hogy egyre több illegális bevándorló fog megjelenni és a forró nyár után forró ősz lesz a magyar déli határon – mondta Rétvári Bence.

(MTI)