II. Erzsébet királynő

Felravatalozták II. Erzsébet királynő koporsóját Edinburghban

Ország

Felravatalozták hétfőn az edinburgh-i St. Giles székesegyházban a múlt héten elhunyt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját. A szertartáson jelen volt III. Károly király.

A néhai királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, csütörtök este érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

II. Erzsébet királynő koporsóját vasárnap szállították Balmoralból a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájára, az edinburgh-i Holyroodhouse-palotába, és innen hétfő délután vitték át a mai formájában a skóciai reformáció nyomán kialakult skót nemzeti egyház, a Church of Scotland 14. századi főtemplomába.

A király nem sokkal a szertartás előtt, repülőgéppel utazott Londonból a skót fővárosba, és a néhai édesanyjának koporsóját szállító autót gyalogosan, három testvérével, Anna hercegnővel, András herceggel és Eduárd herceggel együtt kísérte a Holyroodhouse-ból az Edinburgh óvárosában emelkedő ősi katedrálisba.

A koporsót – amelyet jelenleg a királyi család Skóciában használatos lobogója, a Scottish Royal Standard borít – nyolc katona vitte a járműből a székesegyházban kialakított ravatalhoz.

A koporsón elhelyezték a skót koronát, amelyet manapság ceremoniális eseményeken – elsősorban a skóciai parlamenti évadok megnyitóin – használnak az uralkodó jelképes jelenlétének kifejezéseként. A skót és az angol trón több mint három évszázaddal ezelőtti egyesülése előtt ugyanakkor ezt a koronát viselték a skót uralkodók.

A 16. századi skót korona az Egyesült Királyság legősibb, eredeti formájában fennmaradt koronázási ékszere.

II. Erzsébet királynő ravatalánál a látogatók 24 órán át, kedd estig róhatják le kegyeletüket.

A koporsót ezután repülőgéppel Edinburghból Londonba szállítják a néhai uralkodó egyetlen leánya, Anna hercegnő kíséretében.

A repülőgép a brit királyi légierő (RAF) északnyugat-londoni támaszpontján, Northoltban száll le.

II. Erzsébet királynő koporsóját innen először a Buckingham-palotába viszik, majd szerda este átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák.

A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában.

A búcsúszertartás szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a közeli Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában.

A királynőt ugyanaznap a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében meghalt férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik.