Több mint tizenhatezer beteg fordult orvoshoz az elmúlt héten

Ország

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint március 25. és 31. között 16 200 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében.

Tájékoztatásuk szerint akut légúti fertőzés tüneteivel 161 500 ember keresett fel orvost.

A tizenharmadik héten influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek 34 százaléka volt gyermek, 33,3 százaléka a 15-34 évesek, 22 százaléka a 35-59 évesek, 10,7 százaléka pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A múlt héten egy közigazgatási területen (Veszprém vármegye) nőtt,  tizenkilenc területen pedig csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva – ismertették.

A laboratóriumba küldött 158 légúti mintában az influenzavírus aránya 9,8 százalék, a SARS-CoV-2 vírus aránya pedig 0,8 százalék volt, négy betegnél az influenza A, három betegnél az influenza B, tizenkét betegnél az RSV, tizenkét betegnél a human metapneumovírus, egy betegnél pedig a SARS-CoV-2 vírust igazolták.

Kórházba 127 embert vettek fel súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 18-an szorultak intenzív ellátásra – közölte az NNGYK, hozzáfűzve, hogy a 13. héten akut légúti megbetegedés halmozódásáról nem érkezett jelentés.

(MTI)