A közelmúltban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a hazai polcokon fellelhető májkrémeket vetette tüzetes ellenőrzés alá. A Szupermenta legújabb, 37 májkrémet felölelő vizsgálata megerősítette, hogy a legtöbb termék biztonságos fogyasztásra alkalmas. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei azonban 13 terméknél találtak jelölési hibákat, elsősorban az összetevők és a tápérték feltüntetésével kapcsolatban.
A teszt során a szakértők a termékek kalcium-, fehérje-, glutaminsav- és nehézfém-tartalmát is ellenőrizték. A jó hír, hogy élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból minden vizsgálati eredmény megfelelt a követelményeknek.
Jelentős eltérések a címkézésben
A címkézési hibák között szerepeltek olyan esetek, amikor a zsírtartalom mért értéke jelentősen eltért a csomagoláson feltüntetett adattól. Egyes termékeknél a zsírtartalom az uniós előírások által meghatározott alsó határ alatt volt, míg másoknál meghaladta a felső határt.
Közönségkedvencek
Az értékelésük alapján a fő májösszetevőként csirkemájat tartalmazó termékek versenyében a dobogó legfelső fokára a Premiko fejedelmi csirkemájkrém 120g állhatott, második lett a Hamé csirkemájas libamájjal 105g, harmadik helyen pedig a Premiko fejedelmi csirkemájkrém kacsamájjal 120g végzett. A fő májösszetevőként sertésmájat tartalmazó termékek közül első helyezett lett a Globus sertésmájkrém 62g, a második helyet a Dárdás sertésmájkrém 65g érdemelte ki, a harmadik a Hamé tízórai ínyenc sertésmájkrém 48g lett.
Szánjuk rá az időt az apró betűk elolvasására is
A Nébih az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárást indított, és jelentős bírságokat szabott ki. A vizsgálat eredményei rámutatnak arra, hogy a fogyasztóknak érdemes figyelmesen olvasniuk a termékek címkéit, és a vásárlás előtt összehasonlítani a különböző márkák termékeit.
(Nébih)