XBB covid koronavírus variáns

“Rémálom” variánsa jelent meg a koronavírusnak, állítólag az oltásokkal szemben is ellenálló

Világ
Koronavírus

XBB névre keresztelték, de visszafogottan csak “rémálom” variánsnak hívják a kutatók azt az új koronavírus-mutációt, amit szingapúri tudósok fedeztek fel – számolt be az NBC.

Az XBB az omikron egy újabb változata, és igen gyorsan terjed a világban, már az Egyesült Államokban is jelen van. A Fortune szerint az XBB-t szeptember 15-én észlelték először az USÁ-ban, de egyelőre nem terjedt el széles körben, mivel itt mindössze 16 esetet jelentettek, főleg New Yorkból.

Az új COVID-19 variánsról eddig azt lehet tudni, hogy rendkívül eredményesen kerüli ki az emberi immunrendszert, és a jelenlegi vakcinákkal szemben is immunis lehet.

Dr. Eric Topol, a Scripps Research Translational Institute alapítója nem túl bizakodó, Twitter-oldalán azt írta,

“a szingapúri XBB variánshullám hamarosan a második legrosszabb lesz a világjárvány szempontjából”.

Azt is hozzátette, míg az újrafertőződés aránya a hullám előtt 5% volt, most akár 17% is lehet. Ez pedig az új változat immunmegkerülési tulajdonságairól árulkodik.

Dr. Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet fertőző betegségekre specializálódott munkatársa Twitteren közzétett videójában arról beszélt, hogy az XBB két BA.2 alvonal, a BA.2.10.1 és BA.2.10.75 “rekombinánsa”.

Emlékeztetett, az omikron valamennyi alváltozata fokozott fertőzőképességet, és immunrendszer-kikerülést mutatja. Az XBB rekombináns esetében van egy pszeudovíruson, tehát nem élő víruson alapuló vizsgálatuk, amely az antitestek elől való menekülést elemzi, és jelentős immunelkerülést mutat. Van Kerkhove szerint ez aggodalomra ad okot, mert biztosítaniuk kell, hogy a világszerte használt vakcinák továbbra is hatékonyak maradjanak a súlyos esetek és a halálozások megelőzésében.

118 beteg halt meg az elmúlt héten Magyarországon koronavírus-fertőzés következtében

A legutóbbi kormányzati tájékoztatás (október 19.) szerint hazánkban a beoltottak száma 6 418 810 fő, közülük 6 205 327 fő a második, 3 898 566 fő a harmadik, 357 678 fő már a negyedik oltását is felvette.

Az elmúlt héten összesen 11 947 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 2 132 490 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt héten elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 47 798 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 049 649 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 35 043 főre csökkent. Jelenleg 1 597 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 18-an vannak lélegeztetőgépen.

Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. A vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérjük. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Már felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető.