Tokaj-Hegyaljai Egyetem

Kutatók éjszakája – Három helyszínen várja a tudomány iránt érdeklődőket a Tokaj-Hegyalja Egyetem

Egyetem

Sárospatakon és Tarcalon többek között interaktív kísérletekkel, ehető játékokkal és élményfestészettel várja a tudomány iránt érdeklődőket a Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) a Kutatók éjszakáján pénteken – közölte kedden az MTI-vel az intézmény titkársága.

A tájékoztatás szerint az esemény péntek délután kettőkor kezdődik és este tizenegy óráig tart majd. A sárospataki helyszínen, az egyetem Borostyán Épületének nagytermében olyan programokon vehetnek részt a látogatók, mint az ehető játékokkal való ismeretszerzés vagy interaktív kísérletek.

Szintén ebben a teremben egy élménybeszámolót is meghallgathatnak az érdeklődők arról, hogy Császár Péter, az Egyesült Államokban élő fejlesztőmérnök milyen hibákkal vagy félreértésekkel, rossznak bizonyult elgondolásokkal találkozott.

Később Egri Károly az aluflakonok oktatásban való felhasználási lehetőségeiről tart előadást, utána a mozi körül egy sétán vehetnek részt az érdeklődők F. Orosz Sárával, ahol építészeti kérdésekről folytathatnak diskurzust. A nagyterem utolsó programjaként Bolvári-Takács Gábor tart előadást a pataki iskola “fekete bárányairól” – írták.

A Borostyán épület kistermében délután kettőtől négyig workshopot és élményfestészetet tart Drabancz Mihály Róbert, Kertész Sándor és Sztojka Viktória. Ezt a programot egy interaktív kompetenciafejlesztő “mini kommunikációs tréning” követi.

A THE Tarcali Kutatóintézetében elsőként Balling Péter tart majd vezetett túrákat a boszorkányüldözés korszakából merített történetekkel tarkítva a tarcali Rákóczi Szüretelőház pincéjében délután öt, hat és hét órai kezdettel.

Ezen a helyszínen lesz még boraroma-bemutató Varga Laurával, ahol a borok jellemző illatmintáit kell felismerniük a résztvevőknek, emellett egy szőlő-boros kvízt is szerveznek a szervezők Kneip Antallal, ahol borral kapcsolatos kérdéseket kell majd megválaszolniuk az érdeklődőknek.

(MTI)