A Budapest Sound Collective koncertjével zárul a Budapesti Tavaszi Fesztivál a Zeneakadémián

Kultúra

A Dubóczky Gergely karmester által alapított Budapest Sound Collective Haydn/Ligeti/Beethoven címet viselő koncertje zárja a Budapesti Tavaszi Fesztivált május 2-án, este 7 órakor a Zeneakadémia nagytermében – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A koncerten Haydn és Beethoven ismertebb és ritkaságszámba menő műveit, valamint Ligeti György születésének 100. évfordulója tiszteletére egy szerzeményét hallhatják az érdeklődők a Zeneakadémia nagytermében két kiváló vendégművész, Ana de la Vega fuvolista, és Ramón Ortega Quera oboista közreműködésével – tudatták.

Az argentin és brit szülőktől származó Ana de la Vega Ausztráliában nőtt fel, a Sydney-i Egyetemen, majd a Conservatoire Supérieur de Paris-ban folytatta tanulmányait, a közelmúltban Európa rangos koncerttermeiben és neves zenekarok szólistájaként adott sikeres koncerteket Amszterdamtól Berlinen át Londonig. A nemzetközi sajtó elismerését mesteri technikájával és hangszerének kristálytiszta, bársonyosan meleg hangszínével váltotta ki.

A kétszeres ECHO Klassik-díjas Ramón Ortega Quero oboaművészt generációja egyik leginspirálóbb zenészének tartják világszerte. Granadában született, ott kezdte zenei tanulmányait, 2007-ben a müncheni ARD Zenei Versenyen első díjat nyert, a 2010/2011-es szezonban pedig az Európai Hangversenytermek Szervezete “Rising Star”-ra jelölte. 2008 óta a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető oboistája. Fellépett a világ nagy koncerttermeiben Tajvantól Ausztrálián át Európáig, New Yorkban, a Carnegie Hallban 2016-ban debütált nagy sikerrel.

A két vendégszólista többször lépett már föl együtt, az elmúlt években közös lemezeik is megjelentek, amelyeken bizonyítják, hogy hangszereik tökéletesen kiegészítik egymást – emelték ki a közleményben.

A Budapest Sound Collective idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját – emlékeztettek, hozzáfűzve, az együttes progresszív projektek megvalósítására létrejött kamaraszimfonikus zenekar, alapítója és művészeti vezetője Dubóczky Gergely karmester.

A műsoron szerepel majd Haydntől A filozófus lelke – Nyitány, Ligetitől a Fuvola-oboa kettősverseny, Haydn C-dúr versenymű két lira organizzatára című műve és Beethoven 5. (c-moll) szimfóniája.

Ligeti György zeneszerzői attitűdjét a folyamatos megújulás jellemezte, olyan hangközöket keresett, melyek egy temperált hangrendszerben soha nem hallhatók, ebből a kísérletből született a fuvola- és oboaszólóra írt Kettősverseny.

Haydn is kísérletező kedvű alkotó volt, szívesen vállalt el különleges megbízatásokat is. I. Ferdinánd a Nápoly-Szicíliai Királyság uralkodójának felkérésére kezdett például zeneműveket komponálni lira organizzatára, amely a tekerőlant orgonasípokkal felszerelt változata. Az erre írt műveket ma fúvós hangszereken szólaltatják meg.

A Sors szimfónia a klasszikus zeneirodalom talán leggyakrabban játszott és idézett zenedarabja, amellyel Beethoven egy új szimfonikus nyelv alapjait rakta le és jelentősen kibővítette a zenekari hangzást, így nemcsak mindenkori közönségére gyakorol máig nagy hatást, de számos kiemelkedő zeneszerzőt és művészt inspirált.

(MTI)