Külföldi hallgatók felé is népszerűsíti képzési kínálatát a Miskolci Egyetem

Egyetem

Nemzetközi képzési stratégiájában új lehetőségek felé nyit a Miskolci Egyetem, és együttműködési megállapodást kötött a Nemzetközi Diákok Előkészítő Intézetével (PIFIS – Preparatory Institute for International Students). A szervezet nyelvi, tantárgyi, valamint a kulturális alkalmazkodást segítő előkészítő programokat indít olyan külföldi diákok számára, akik Magyarországon szeretnék folytatni felsőfokú tanulmányaikat.

A Miskolci Egyetem számára a nemzetközi hallgatók számának növelése kiemelt stratégiai cél. Az universitas nemzetközi láthatóságának növelése érdekében számos nemzetközi szakmai együttműködést köt, toborzó ügynökségekkel dolgozik együtt, amihez kapcsolódóan képviseleti irodát nyit Európán kívül is.

A PIFIS-szel kötött szerződés azért jelentős az intézmény számára, mert egy teljesen új platformot alakít ki a majdani külföldi hallgatóknak. Első lépésként a tehetséges kínai diákok felé nyitnak, akik közvetlenül a középiskola elvégzése után 10 hónapos előkészítő tanfolyamon vesznek részt, ami kifejezetten a Miskolci Egyetem angol nyelvű alapképzéseire készíti fel őket a szükséges idegennyelvi, valamint a választott szaknak megfelelő ismeretekkel. A diákok így már a beiratkozás előtt alatt bekapcsolódnak a Miskolci Egyetem akadémiai és hallgatói életébe, az előkészítő sikeres elvégzése után pedig felvételt nyernek a teljes diplomát adó angol nyelvű képzésekre.

A Nemzetközi Diákok Előkészítő Intézete (PIFIS) működésében új stratégiai irányként jelent meg a vidéki egyetemekkel történő együttműködés, amelynek sorában az első a Miskolci Egyetem. Hangsúlyozták: az universitas azért rendkívül vonzó és előnyös a nemzetközi hallgatók számára, mert Magyarországon egyedülálló módon egyetlen zárt és biztonságos campus-szal rendelkezik, ahol egy helyen megtalálhatók a tanulmányi épületek és a szabadidős lehetőségek, emellett a külföldi hallgatók automatikus kollégiumi elhelyezésben részesülnek.

A Miskolci Egyetem és a PIFIS közötti január 24-én megkötött együttműködés aláírása alkalmával hatfős kínai delegáció látogatott Miskolcra Wuhan tartományból, köztük a tartomány egyik legjobb gimnáziumának, a Wugang No.3 High School-nak az igazgatója és nemzetközi hivatalának igazgatója, valamint Wuhan, Qingshan Kerületi Oktatási Hivatalának igazgatója. További három fő képviselte a Hubei Zhonghan Hongru Education and Technology Development hallgatótoborzással is foglalkozó céget.

Mi az a PIFIS?

A Nemzetközi Diákok Előkészítő Intézete Kft. (PIFIS – Preparatory Institute for International Students) közel 30 éve szervez előkészítő programokat olyan külföldi diákok számára, akik Magyarországon szeretnék folytatni felsőfokú tanulmányaikat. Programjaikat Magyarországon olyan felsőoktatási intézményekkel együttműködésben szervezték és szervezik, mint a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, az ELTE Gazdaságtudományi Kara, a Metropolitan és az EDUTUS Egyetem.

A PIFIS akkreditált programjait azoknak a külföldi diákoknak dolgozták ki, akiknek nem elegendő a nyelvtudása ahhoz, hogy angol nyelvű képzést kezdhessenek magyar egyetemeken. A diákok, az októbertől júniusig tartó program során intenzív nyelvi, valamint az együttműködő egyetem által meghatározott követelményeknek megfelelő tárgyi kurzuson vesznek részt. Diákjaik jelentős többsége Kínából érkezik és önköltséges képzéseken tanul. A szervezet kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezik a távolkeleti országban. A diákok nyelvi és tárgyi képességeik mellett előadókészségüket és tudományos gondolkodásukat is fejlesztik. Rendszeres programokkal segítik őket az integrálódásban, a kulturális alkalmazkodásban és a hivatalos ügyek intézésében.

(Forrás:Miskolci Egyetem)