A Bizottság ösztönzi a határokon átívelő betegellátást

Európa
A Bizottság ösztönzi és segíti a határokon átívelő betegellátást és az egészségügyi szakemberek más tagországokban történő bevetését

A koronavírus-világjárvány sosem látott mértékű és egyre növekvő nyomást gyakorol az egészségügyi ellátórendszerekre EU-szerte. Az Európai Bizottság ma gyakorlati iránymutatásokat tett közzé a tagállamok számára, hogy támogassa és ösztönözze a nemzeti, regionális és helyi hatóságok között az uniós szolidaritás jegyében megvalósuló, határokon átívelő egészségügyi együttműködést. Az uniós országok közötti együttműködés keretében koronavírusos betegek átszállítására kerülhet sor olyan tagországokba, ahol még vannak szabad kórházi helyek, ami csökkenti a túlterhelt kórházakra nehezedő nyomást. A Bizottság abban is segíteni fogja a tagállamokat és a nem kormányzati szervezeteket, hogy képzett egészségügyi szakemberekből álló csoportokat küldjenek másik országok megsegítésére.

Az iránymutatások összehangoltabb megközelítést vázolnak fel a szükséghelyzeti egészségügyi ellátás terén megvalósuló, határokon átívelő együttműködéshez, és ismertetik, milyen további támogatást és segítséget nyújt a Bizottság a tagállamok egészségügyi hatóságainak, különösen a következők révén:

  • Az Egészségügyi Biztonsági Bizottság és az uniós korai figyelmeztető és gyorsreagáló rendszer segítségével a Bizottság össze fogja hangolni a határokon átívelő egészségügyi segítségnyújtás iránti kérelmeket. Ezek a kérések vonatkozhatnak intenzív osztályon történő elhelyezésre, betegek kezelésére vagy átszállítására, illetve képzett egészségügyi szakemberek kiküldésére.
  • A Bizottság az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül támogatni fogja a segítséget kérő egészségügyi hatóságokat. A mechanizmus révén a Bizottság össze tudja hangolni és társfinanszírozásban tudja részesíteni a betegek és a megfelelően képzett egészségügyi szakemberek sürgősségi szállítását a tagországok között.
  • Az iránymutatások meghatározzák a betegek tagországok közötti szállításának részleteit, és ismertetik, hogyan kell a vonatkozó szabályoknak megfelelően költségtérítést igényelni a más EU-országban igénybe vett egészségügyi ellátás költségei után.
  • A Bizottság ösztönzi a képzett egészségügyi szakemberek más tagországokban történő bevetését, és bátorítja a helyi, regionális és nemzeti egészségügyi hatóságokat, hogy támaszkodjanak a már megkötött kétoldalú és regionális megállapodásokra, és tisztázzák az orvosszakmai képesítések kölcsönös elismerésének lehetőségeit.
  • Az egészségügyi szakemberek tudás- és tapasztalatcseréjének támogatása érdekében a Bizottság egy klinikaimenedzsment-támogató rendszert működtet, mely webkonferencia-platformot biztosít a klinikai szakemberek számára az eseteikkel kapcsolatos tapasztalatcsere és megbeszélések céljára.

A fentieken túlmenően a határokon átívelő egészségügyi együttműködés anyagi támogatása érdekében a Bizottság kiterjesztette a Szolidaritási Alap hatályát a közegészségügyi szükséghelyzetekre. Emellett az egészségügyi kiadások támogatására a strukturális alapok is igénybe vehetők, és a Bizottság nagyobb rugalmasságot tett lehetővé a meglévő források átcsoportosítása tekintetében. A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz is további támogatásokat tesz elérhetővé.