Több mint félmillió külföldön rekedt uniós polgár térhetett vissza hazájába

Európa

Az Európai Unió és az uniós tagállamok példátlanul nagyszabású közös akciójának köszönhetően több mint félmillió külföldön rekedt uniós polgár térhetett vissza a hazájába a világ minden tájáról.

A koronavírus-járvány kezdetén mintegy 600 ezer uniós polgár jelezte, hogy nem tud hazajutni azokból az Európai Unión kívüli országokból, ahol a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett utazási korlátozások idején tartózkodott. Többségükben az ázsiai csendes-óceáni térségben és az amerikai kontinensen rekedt uniós polgárokról volt szó. Közülük már több mint 500 ezren térhettek vissza hazájukba az uniós tagországok konzuli szolgálatai közötti intenzív együttműködés, az EU által finanszírozott légi járatok és az uniós szintű koordináció segítségével. A hazatelepítés azokra az uniós polgárokra irányult, akik rövid időre utaztak az Európai Unió határain kívülre.

Az Európai Bizottság által működtetett Európai Veszélyhelyzet-reagálási Központja több mint 200 repülőjárat megszervezésében és finanszírozásában vállalt részt, amelyek eddig kb. 45 000 uniós polgárt, köztük 307 magyar állampolgárt szállítottak haza. Jelenleg még mintegy 98 900, külföldön rekedt uniós polgár vár segítségre. Mihamarabbi hazaszállításuk megszervezése jelenleg is folyamatban van.