Több mint 300 ezer francia ment moziba a nyitás napján

Európa
Koronavírus

Kiemelkedő volt a francia mozik látogatottsága a koronavírus-járvány miatti lezárás utáni nyitónapon – közölte csütörtökön a francia mozik országos szövetsége.

A 202 napig tartó zárlat után a mozik, a színházak, a múzeumok szerdán kinyithattak, de egyelőre csak 35 százalékos kihasználtsággal fogadhatnak érdeklődőket, s az este 9 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom miatt szűkített nyitvatartással üzemelhetnek.

Mindezek ellenére szerdán 305 és 310 ezer között volt a nézők száma, ami egy átlagos szerdának felel meg, és jóval magasabb, mint az előző két lezárást követő nyitónapon – mondta Richard Patry, a francia mozik országos szövetségének elnöke a BFM hírtelevízióban.

A nyitónapon 35 filmet mutattak be, legtöbben Albert Dupontel legújabb társadalomkritikus vígjátékára, az Adieu les cons (Adieu a hülyéknek) című alkotásra voltak kíváncsiak, amely márciusban hét kategóriában elnyerte a legrangosabb francia filmes elismerést, a César-díjat.

A filmet egyébként alig egy hétig már vetítették a mozikban a koronavírus-járvány miatti őszi általános karantén előtt, és akkor néhány nap alatt 700 ezren nézték meg. Szerdán 63 ezer nézőt vonzott, s várhatóan a hévégére eléri az egymilliós nézőszámot.

MTI