Roberta Metsola: „A világnak a legjobb formájában lévő Európára van szüksége”

Európa

Európának válaszolnia kell a globális kihívásokra, mondta az Európai Parlament elnöke. „A világnak a legjobb formájában lévő Európára van szüksége. Szükségünk van erre a reménységre.”

„A tagállamok azért választották Európát, mert megértették, hogy a legjobb esély a közös fellépésben van. Európát választottuk” – mondta Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a 2022-es Estoril konferencián elhangzott beszédében Portugáliában.

Metsola elnök hangsúlyozta, hogy döntéseket kell meghozni, mégpedig gyorsan. „Európa képes az átalakulásra, de meg kell találnunk a politikai bátorságot ahhoz, hogy megtegyük a kellő lépéseket, és változtassunk. Képesek vagyunk erre [… ]. Mert ha nem mi írjuk a jövőt, azt olyanok írják majd, akik merőben mást akarnak elmesélni, és a történet vége is nagyon más lesz.”

A szuverén Ukrajna elleni jogtalan invázióval kapcsolatban a következőket mondta: „Büszke vagyok Európa válaszára. Kiálltunk Ukrajna mellett, katonai segítséget, politikai és diplomáciai támogatást nyújtottunk, több millió menekültet fogadtunk be, és példátlan mértékű finanszírozást biztosítottunk. A legfontosabb politikai lépés az volt, hogy Ukrajna uniós tagjelölti státuszt kapott, mert az országnak reményre van szüksége. Ukrajna Európáért küzd, és mi nem hagyjuk cserben.”

Az infláció kezelésére irányuló intézkedésekkel kapcsolatban kifejtette: „Az embereket aggasztja, hogy ki tudják-e fizeni a számlákat, ki tudnak-e jönni a hónap végéig, és milyen világot hagynak a gyermekeikre. Európának képesnek kell lennie kezelni a kihívásokat, legyen szó megélhetési költségekről, villamosenergia-árakról, éghajlatváltozásról, honvédelemről vagy élelmezésbiztonságról. Az egyetlen út az, ha egységesek maradunk. Vannak olyan döntések, amelyeket a negatív a hatások korlátozása érdekében most kell meghoznunk: ilyen a számlák maximálása, az árképzési rendszereink korrigálása, vagy a villamos energia árának a gáztól való függetlenítése. Eközben dolgozunk a hosszú távú stratégián. Ha volt valaha szükség „több Európára”, akkor az pont itt és most van.”

„Európa csak akkor marad fenn, ha küzdünk érte. Ha nem vesszük magától értetődőnek. Ha értjük és megmagyarázzuk előnyeit. Ha visszaszorítjuk azokat, akik hitelteleníteni akarják. Ha képesek vagyunk megreformálni és újrafogalmazni projektünket” – hangsúlyozta.

A Parlament az Európa jövőjéről szóló konferencia után a következő lépésként egy konvent összehívását várja. „Folytatnunk kell a párbeszédet annak érdekében, hogy a következő generációknak is megfelelő Európát hagyjunk örökül. Nem kockáztathatjuk a lemaradást, csak mert a bürokrácia túl nehézkes a vitákhoz, és nem hagyhatjuk szűk körök érdekeit elsőbbséghez jutni. A legutóbbi nagyszabású reformra egy generációval ezelőtt került sor. Tudjuk, hogy ami az EU15-öknek megfelelt, az az EU-27-ek számára már szűkösnek bizonyult, az EU32-ek vagy az EU36-ok igényeit pedig nem lesz képes kielégíteni. Itt az idő.”

A világ előtt álló számos változás és a kemény valóság ellenére Metsola elnök optimizmussal fordul a jövő felé. „Meggyőződésem, hogy Európa miatt a világ jobb lesz, mint volt. Tele vagyok reménységgel. Bízom a jövőben és a következő generációkban. Bízom korunk lehetőségeiben, és amikor Európa-szerte a fiatalokra tekintek, tudom, hogy szép jövő vár ránk.”

Metsola elnök beszéde itt érhető el.