medve

Emberre támadt a medve Szovátán, egyre több a bejelentés a nagyvadak jelenléte miatt

Európa

Emberre támadt egy medve kedd délelőtt az erdélyi Szovátán. A 36 éves férfira a népszerű üdülőhely területén lévő egyik juhakol közelében támadt a nagyvad, több sérülést okozva – közölte kedden a Maros megyei vészhelyzeti felügyelőség (ISU).

A hatóság Agerpres által idézett közleménye szerint a Maros megyei üdülővárosban 11 óra körül riasztották a rohammentőket (SMURD) medvetámadás miatt. A nagyvad egy, a város területén lévő juhakolnál támadt rá egy 36 éves férfira, annak bal karját harapta meg több helyen. A férfi állapota stabil, a marosvásárhelyi sürgősségi kórházba szállították – közölte az ISU.

A román hírügynökség az írta, hogy a Maros megyei rendőrség bűnügyi eljárást indított az ügyben testi sértés miatt, a rendőrök még vizsgálják a támadás körülményeit, ehhez a csendőrség segítségét is kérték.

Erdélyben és más romániai megyékben az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a lakossági bejelentések száma, amelyek szerint lakott területen láttak medvét.

Marosvásárhelyen a hatóságoknak kedden sikerült befogniuk két medvét a Somostetőn, az állatkert közelében február közepe óta rendszeresen észlelt három nagyvad közül – írta közösségi oldalán Soós Zoltán polgármester. A két befogott védett állatot áttelepítik, a harmadikat még keresik a hatóságok.

Hargita megyében az elmúlt héten hét esetben riasztották a lakosságot medvék jelenléte miatt, kilenc településen látták felbukkanni a nagyvadat. Több vidéki településen, Balánbányán és Csíkszeredában, Csíksomlyó térségében láttak medvét lakott területen a helyiek.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter a múlt héten ismertette a romániai medveállomány felmérésének eredményeit: az országban 7536 és 8093 között lehet a vadon élő barnamedvék száma, átlagosan 11 egyed jut százezer négyzetkilométerre. Egyes térségekben a medvepopuláció sűrűsége jóval nagyobb.

A tárcavezető elmondta, hogy szigorítják a megelőző intézkedéseket, idén például 426 védett állat kilövésére adnának engedélyt, ami háromszorosa a tavalyi kvótának.

A román kormány megelőző intézkedésként villanypásztor felszerelésére is támogatást nyújt a gazdáknak, közbirtokosságoknak, cégeknek, állami intézményeknek. A környezetvédelmi alapból biztosított támogatás keddtől igényelhető.

(MTI)

Kezdőkép: illusztráció.