moodys

Moody’s: máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak a kilépés az EU-ból

Gazdaság

Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak az EU-tagság megszűnése (Brexit), pedig Nagy-Britannia még nem is vált ki teljesen az Európai Unióval akadálytalan kereskedelmi forgalmat biztosító gazdasági viszonyrendszerből és a közös szabályozói környezetből – áll a Moody’s Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: modellszámításai azt mutatják, hogy a brit hazai össztermék (GDP) az idei első negyedév végén – vagyis a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó időszak végéig – is már legalább 2,5 százalékkal volt alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság a Brexit-folyamat nélkül elérhetett volna.

A Moody’s szerint ez azt jelenti, hogy a brit GDP-növekedés ütemét a kilépésről döntő 2016-os népszavazás és az idei év eleje között minden negyedévben csaknem negyed százalékponttal lassították a Brexithez kötőtő hatások.

A cég közölte: becslései szerint a brit gazdaság halmozott növekedése 2016 második negyedéve és 2020 első negyedéve között reálértéken 5,8 százalék lett volna a Brexit nélkül, ehelyett azonban a tényleges növekedés ebben az időszakban nem haladta meg a 3,2 százalékot.

A Moody’s hangsúlyozza, hogy jóllehet Nagy-Britannia már január 31-én kilépett az Európai Unióból, még mindig tart a kilépés napján kezdődött tizenegy hónapos átmeneti időszak, amelynek végéig érvényben maradnak az uniós előírások és szabályozások, így a brit gazdaság most is részesül az EU-val folytatott akadálytalan kereskedelem előnyeiből.

Ennek ellenére máris látszanak a Brexit-folyamat makrogazdasági hatásai – áll a Moody’s csütörtöki tanulmányában.
A brit kormány szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni az Európai Unióval, az erről folyó tárgyalások eddigi kilenc fordulója azonban érdemi eredmény nélkül zárult, és bár csütörtökön folytatódtak a megbeszélések Londonban, a legfontosabb területeken továbbra is jelentősek a nézetkülönbségek.

A szabadkereskedelmi megállapodás elmaradása esetén Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól – az átmeneti időszak végétől – a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

A Moody’s a múlt héten leminősítette Nagy-Britannia államadós-besorolását, és e lépését is elsősorban azzal a véleményével indokolta, hogy a brit EU-tagság megszűnése tovább rontotta a brit gazdaság egyébként is gyengülő szerkezeti dinamikáját.

A cég az addigi “Aa2”-ről egy fokozattal “Aa3”-ra rontotta a hosszú futamidejű brit államadósság-kötelezettségek osztályzatát.

A Moody’s a múlt heti leminősítéshez fűzött elemzésében és a Brexit hatásairól összeállított csütörtöki tanulmányában egyaránt kiemelte azt a véleményét, hogy a koronavírus-járvány várhatóan fokozza a Brexitből eredő negatív makrogazdasági hatásokat.

A járvány drámai hatásait tükrözik a brit statisztikai hivatal (ONS) e héten ismertetett adatai is, amelyek szerint a folyó pénzügyi év szeptemberben zárult első felének végén a nettó brit államadósság-állomány 2059,7 milliárd font (825 ezer milliárd forint) volt, 259,2 milliárd fonttal több, mint egy évvel korábban.

Ez azt jelenti, hogy a nettó államadósság-ráta a brit hazai össztermék 103,5 százalékával egyenlő, ami hatvan éve nem mért csúcs.

A járvány a reálgazdaságban is példátlan veszteségeket okozott: az ONS végleges adatai szerint az idei második negyedévben 19,8 százalékkal zuhant a brit GDP-érték az első három hónaphoz viszonyítva.