Menczer Tamás: 2040-re Magyarországon elérheti a 45 százalékot a megújuló energiaforrások használata

Gazdaság

2040-re elérhető Magyarországon, hogy az energiafelhasználás 45 százaléka megújuló energiaforrásokból származzon – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára pénteken, Budakeszin.

Menczer Tamás a budakeszi Szilfa-tisztáson 17 millió forintból kialakított játszóvár, valamint esőbeálló és pad-asztal garnitúrák átadásán elmondta, hogy a kereszténydemokrata politika alapvetése a teremtett környezet védelme. Hozzátette, hogy Magyarország a világ azon 21 országa között van, amely az elmúlt 30 évben úgy tudta csökkenteni a károsanyag-kibocsátását, hogy ezzel párhuzamosan a gazdasága növekedett. Az elmúlt 30 évben 32 százalékkal csökkent az ország károsanyag-kibocsátása és 15 százalékkal csökkent az energiafogyasztás, a GDP pedig 47 százalékkal nőtt – fűzte hozzá az államtitkár.

A KKM államtitkára arról beszélt, hogy a klíma- és a környezetvédelem területén olyan országokat előztünk meg a számok alapján, mint Hollandia, Németország és Ausztria. Hozzátette, hogy 2030-ig a magyar gazdaság 90 százalékban lesz károsanyag-kibocsátás mentes, 2050-re pedig teljesen klímasemlegessé válhat. Menczer Tamás szerint négy prioritása van a kormánynak: az energiahatékonyság növelése, az energiafogyasztás csökkenése, az energiafüggetlenség megőrzése és az alacsony rezsiárak megőrzése. Az országot két energiaforrásra szeretné a kormány építeni, nukleárisra és megújulóra – tette hozzá az államtitkár.

Menczer Tamás azt mondta, hogy a hazai napelem kapacitás elérte a 2000 megawattos szintet, ami a 2018-as szint 13-szorosa. Hozzátette, hogy 2030-ra a jelenlegi kapacitást meg szeretné háromszorozni az ország, 2040-re pedig elérhető a 12 000 megawatt is.

A kormány nem fogadja el azokat a brüsszeli és hazai baloldali terveket, amelyek adóemelést és a rezsiárak emelkedését jelentenék. A környezetvédelem árát nem a lakosoknak kell megfizetniük – zárta beszédét az államtitkár.

MTI