Továbbra is magas a légszennyezettség a Sajó völgyében

Helyi hírek

Továbbra is magas a légszennyezettség a Sajó völgyében a szálló por miatt – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn az MTI-t.

Azt írták: Sajószentpéteren veszélyes, Kazincbarcikán és Miskolcon egészségtelen, Putnokon pedig kifogásolt a levegő minősége. Az ország többi területén elfogadható a levegőminőség.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz. Az első az elfogadható, a második a kifogásolt, a harmadik az egészségtelen, a negyedik a veszélyes minősítés.

Az NNK azt írta: szálló por parányi részecskéi rövid távon elsősorban légzőszervi tüneteket okoznak, továbbá növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. A gyermekek, az idősek, a krónikus szív- és érrendszeri, illetve a légzőszervi betegségben szenvedők, valamint a várandós kismamák vannak leginkább veszélyben az érintett településeken – emelték ki.

A meteorológiai előrejelzés alapján a nap folyamán az ország keleti, északkeleti országrészében többfelé valószínű eső, mely csökkentheti a kisméretű aeroszol részecskék (szálló por) koncentrációját. A légszennyezettség mértéke a légszennyező tevékenységek – például helytelen lakossági fűtési módok – mellőzésével csökkenthető. Erről további információk találhatók a levegőhigiénés index oldalán – tették hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük