A grafika ünnepe

Kultúra

„500+1 éves az európai grafika” címmel Debrecen több kiállítótermében, így az egyetemen is rendez tárlatot a grafikusművészek debreceni egyesülete.

– 501 évvel ezelőtt született az első rézkarc Németországban, Urs Graf alkotása. Ebből az alkalomból a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete Debrecen (GADE) különböző technikával készült grafikai alkotások segítségével szeretné bemutatni az elmúlt öt évszázadban született remekművek egy részét hat különböző helyszínen – mondta az unideb.hu portálnak Tamus István grafikusművész, a kiállítások megálmodója.

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára az intézmény saját gyűjteményéből nyújt válogatást. Az ajándékba, vagy éppen köteles példányként kapott alkotások legjavából, az 1960-as, 80-es évek grafikusnemzedékének munkáiból most ötvenet láthat a közönség szeptember 27. és október 8. között az egyetem III. emeleti kerengőjén, ahol október 6-án 16 órától Tamus István, a GADE elnöke tart rendhagyó tárlatvezetést.

A központi kiállítás megnyitóját a Kölcsey Központban rendezik szeptember 28-án 11 órakor, és nyílnak a tárlatok a további helyszíneken: a Református Kollégiumban a debreceni grafika történetének kezdeteit idézik fel, a Belvárosi Galériában a GADE mutatkozik be, a Medgyessy Ferenc Gimnázium az iskola grafikai anyagából válogat, a Műterem Galéria pedig a Miskolci Grafikai Triennálé anyagát állítja ki.

unideb.hu