Tarr Béla filmjei Rómában

Kultúra

A Római Magyar Akadémia (RMA) idei februári programjainak Tarr Béla lesz a főszereplője.

Az intézmény három rendezvénnyel tiszteleg a Kossuth-díjas, világhírű magyar rendező előtt.

Tarr Béla neve jól ismert az olasz közönség előtt. Kevés magyar rendező kapott akkora figyelmet Olaszországban, mint ő. Filmjeit, az utóbbi években számos rangos fesztivál tűzte műsorra. 2019 őszén a rendező Sátántangó című, több mint 7 órás filmjének torinói bemutatója alkalmából több órás sorban állás jelezte a rendező iránti érdeklődést.

A magyar filmművészet nagy mestere tiszteletére szervezett római programok 2020. február 6-án, csütörtökön 19.00 órakor veszik kezdetüket, a művész 1987-ben készült Kárhozat című filmjének vetítésével, a Római Magyar Akadémia Liszt termében magyar nyelven, olasz felirattal. A vetítést megelőzően Maurizio G. De Bonis újságíró, filmkritikus tart rövid bevezetőt.

2020. február 18-án 18.00 órakor, egy Tarr Béla szeminárium várja a szíves érdeklődőket az RMA-n, amelynek keretében Maurizio G. De Bonis filmkritikus filmrészletek segítségével  illusztrálja Tarr esztétikájának és poetikájának legfőbb aspektusait. Az est során bemutatásra kerül a Sátántangó nevű olasz kutatócsoport (Gruppo di Ricerca Satantango) közel két éven át tartó intenzív munkáját összefoglaló kötet is Eufonie – Cinque fotografi e il cinema di Béla Tarr (Postcart Editions, 2019) címmel, G. De Bonis filmkritikus valamint Luca Cappellaro, Simona Lunatici, Massimiliano Pugliese, Simona Scalas és Orith Youdovich fotóművészek közreműködésével.

A Tarr Béla tiszteletére szervezett római programok 2020. február 20-án, 17.30 órakor a művész Sátántangó (1994) című filmjének levetítésével érnek véget. A film számos különlegessége között említést érdemel, hogy 2019 őszéig, a torinói bemutatóig nem volt még olasz mozikban forgalmazva, noha 1996-ban vetítették először olasz nyelvű felirattal az olasz közszolgálati televízió RAI 3 csatornáján. A film 7 és fél órás hossza ellenére, a filmtörténet egyedi darabjaként joggal számíthat a római közönség figyelmére is.